jurpaw Napisano Grudzień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2006 Brakuje mi miejsca na partycji linuxowej, wiec zabralem windowsowi, sformatowalem i podmountowalem (/mnt/hda8). Dziala oki. Problem jest taki ze chcialbym przeniesc tam /usr bo juz na starej sie nie miesci. Robie tak jak radzi neo_fox w poscie ( http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...szanie+partycji ) ale mi nie dziala, Kde sie laduje i automatycznie mnie wylogowuje, dajac przy tym komunikat, ze mam pewnie jakies bledy bo moja sesja trwala krocej niz 10sekund. /dev/hda jest podmountowane w /mnt/hda8 no i robie tak: cp -R /usr /mnt/hda8 mv /usr /usr.tmp ln -s /mnt/hda8/usr /usr i niestety to nie dziala moj dmesg jest tutaj ( http://student.if.uj.edu.pl/Jurand.Pawlik/dmesg.log ) bo nie wiedzialem, czy to kulturalnie wkleic taki dlugi kod tu na forum. Pomyslalem ze moze problem tkwi w tym ze nie robie to na zwyklym uzytkowniku, wiec wszedlem na runlevel 1: init 1 i skopiowalem wszystko ( cp -axR /usr /mnt/hda8 ) tak samo jak wyzej, ale tez nie dalo zamiezonego efektu (log: http://student.if.uj.edu.pl/Jurand.Pawlik/dmesg2.log) czy czasem nie ma znaczenia kolejnosc mountowania dyskow? mam: /etc/fstab LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=SWAP-hda7 swap swap defaults 0 0 /dev/hda1 /mnt/windowsC ntfs ro,defaults,umask=0222 0 0 /dev/hda5 /mnt/windowsD ntfs ro,defaults,umask=0222 0 0 /dev/hda8 /mnt/hda8 ext3 defaults 0 0 (chyba juz wszyscy na forum widzieli mojego fstab'a ps. wiem ze moglbym podmountowac usr bezposrednio pod hda8 w fstab'ie mount /dev/hda8 /usr , ale nie chce tak robic dlatego ze w przyszlosci pewnie przeniose tam inne katalogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 elo 1) kopiujesz z "-a" więc prawa powinny być okej 2) konteksty SELinuxa się walą, spróbuj zadziałać poleceniem: restorecon -R /nowe_usr w ogóle możesz naprawić przy okazji główną partycje / 3) czy czasem nie ma znaczenia kolejnosc mountowania dyskow?ma, pewnie usr musi być podmontowywane odpowienio wcześnie... nie orientuje się dokładnie w którym momencie, musiałbyś poczytać na necie, OFFTOP: moj dmesg jest tutaj ( http://student.if.uj.edu.pl/Jurand.Pawlik/dmesg.log ) bo nie wiedzialem, czy to kulturalnie wkleic taki dlugi kod tu na forum. szacunek //EDIT: tutaj masz dobry kawałek tekstu http://yavin4.anshul.info/2006/07/17/movin...ther-partition/ pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 Sorry za brak dpowiedzi na maila ale .. zasady nie pozwalają Swoją drogą dzisiaj zarzuciłbym po prostu GParted LiveCD i saksował partycję z Windowsem i powiększył jakąś inną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurpaw Napisano Grudzień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 Sorry za brak dpowiedzi na maila ale .. zasady nie pozwalają Ta juz wiem Swoją drogą dzisiaj zarzuciłbym po prostu GParted LiveCD i saksował partycję z Windowsem i powiększył jakąś inną Przeczytaj dokladnie co napisalem bo zdaje mi sie ze wlasnie tak robie, tylko ze na tej nowej partycji ma byc kilka katalogow (zaczynam od /usr) dlatego nie moge podmountowac bezposrednio tak jak na wielu stronach juz czytalem. Choc niestety przyjdzie mi chyba tak zrobic. Bo jakos nie chce mi to zadzialac. ps. puszczam restorecon -Rv /mnt/hda8/usr ale nic sie nie wyswietla, od razu konsola jest gotowa do uzytku, nawet dla " / " "nic sie nie dzieje". Czy aby nie robie czegos zle? z '-e' tez robilem. psps. konteksty SELinuxa się walą skad to broda wiesz? z mojego dmesga?? (na prowadz prosze w ktorej linii) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 Przeczytaj dokladnie co napisalem bo zdaje mi sie ze wlasnie tak robie, tylko ze na tej nowej partycji ma byc kilka katalogow (zaczynam od /usr) dlatego nie moge podmountowac bezposrednio tak jak na wielu stronach juz czytalem No to jak wywalisz te partycję z Winxpami to powiększ po prostu partycję systemową "/". Jeśli się oczywiście da. Musząchyba leżeć w sąsiedztwie do siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 no, masz spory blok zgłoszeń avc: audit(numerki): avc: denied Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurpaw Napisano Grudzień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 No wiec tak: dalem SELinuxa disabled no i dziala mi korzysta z /usr na innej partycji. moj log potym jak sie udalo tu http://student.if.uj.edu.pl/Jurand.Pawlik/dmesg3.log no ale co dalej? bezpiecznie tak bez SELinuxa? co mam robic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 ja czuje się pewniej jak jest włączony, zreszta podoba mi sie zabawa z SELinuxem... wykonałeś restorecon? (SEL musi być włączony) jak teraz będziesz włączał go, to musisz przed rebootem zrobić: touch /.autorelabel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurpaw Napisano Grudzień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 Tak robilem restorecon opisalem wyzej, ale nie wiem czy sie wykonalo bo zadnej reakcji nie widzialem. To co mam teraz robic? z tym SELinuxem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 Tak robilem restorecon opisalem wyzej, ale nie wiem czy sie wykonalo bo zadnej reakcji nie widzialem.polecenia w lInuksie mają tendencje do wypisywania komunikatów w razie jakiś problemów, w wiekszości jeśli "nic się nie stało" to wszystko w porządku... zrobiłeś po tym reboot? o co mam teraz robic? z tym SELinuxem? zrób co chcesz, wszystko jest w moim poprzednim poście... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurpaw Napisano Grudzień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 polecenia w lInuksie mają tendencje do wypisywania komunikatów w razie jakiś problemów, w wiekszości jeśli "nic się nie stało" to wszystko w porządku.... tak ale ja wydalem opcje -v ktora zreguly sprawia ze widac jakies efekty, a poza tym to polecenie wykonuje sie mniej niz sekunde? nawet dysk nie zipnął. No i co dalej z tym SELinuxem bo to co piszesz w poscie czyli restorecon nie pomoglo. A malo tego mimo kopiowania wszystkich plikow z opcja -a mam takie jaja: [jur@mefisto bin]$ man df sh: /usr/bin/gunzip: Nie ma takiego pliku ani katalogu fgets: Nie ma takiego pliku ani katalogu Błąd czytania strony manuala /usr/share/man/pl/man1/df.1.gz sh: /usr/bin/gunzip: Nie ma takiego pliku ani katalogu fgets: Nie ma takiego pliku ani katalogu Błąd czytania strony manuala /usr/share/man/man1/df.1.gz Nie ma strony manuala dla df zalamka ps. nie bylo by prosciej tego wolnego miejsca (z hda8) podlaczyc do partycji z ' / '? zwiekszajac ta partycje, wkoncu nie zalezy mi na tym zeby /usr bylo na osobnej partycji. Tylko ze w gparted tego sie chyba nie da zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 Tylko ze w gparted tego sie chyba nie da zrobic. Oczywiście że się da. Cały czas o tym mówie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 tak ale ja wydalem opcje -v ktora zreguly sprawia ze widac jakies efekty, a poza tym to polecenie wykonuje sie mniej niz sekunde? nawet dysk nie zipnął. a miałeś włączonego SELinuxa jak wydałeś to polecenie? jak był wyłączony, to się nie dziw... ps. nie bylo by prosciej tego wolnego miejsca (z hda8) podlaczyc do partycji z ' / '? zwiekszajac ta partycje, wkoncu nie zalezy mi na tym zeby /usr bylo na osobnej partycji. Tylko ze w gparted tego sie chyba nie da zrobic. a masz te partycje obok siebie? jeśli tak, to skasuj hda8 (nie zapomnij skopować spowrótem "usr", później w gparted usuń hda8 i powiększ /. Tylko będziesz musiał zrobić to na odmontowanej partycji /, czyli z jakiegoś live distro. co do tego kopiowania... ja zawsze kopiowałem tak: cp -Rp src dest przejrzałem mana, ale nie jestem pewien dokładnie co do teggo parametru -a... może ktoś bardziej obcykany sie wypowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi