Skocz do zawartości

Intel Gma950 Dla Fedory 5

mariuszmati

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zakupiłem notebooka fujitsusiemens, zdecydowałem się na fedora core 5 i ... klapa. nie ma sterowników do intel gma950. czytałem gdzieś, że jest to rodzina 945gm, ale...

czy ktoś mógłby mi polecić jakąś stronkę, na której znajdują się te sterowniki, bo przyznaję szukam i coś nie widzę. znalazłem jedynie coś takiego:

http://downloadfinder.intel.com/scripts-df...x*〈=eng

ale nie wiem jak to zainstalować. czytam readme, ale chyba jest (jak dla mnie ) oględnie napisana.....

czy ktoś mógłby mi wyjaśnić , krok po kroku (bo jestem raczej początkujący), jak zainstalować te sterowniki, albo podać jakieś nowe i też objaśnić jak to zrobić. i (_wogóle_ → w ogóle) ORT jak to postawić żeby to chodziło cacy. może są jakieś w postaci paczki rpm...?

a może fedora 6 ma już zaimplementowany teże sterownik...?

można pisać prywatnie.

pozdrawiam

witam

no dobrze, znalazłem coś takiego na http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...cts/aiglx/i386/ :

- xorg-x11-drv-i810-1.6.0-2.i386.rpm

- xorg-x11-drv-i810-devel-1.6.0-2.i386.rpm

rozumiem instaluię...

a co potem, jak to uwzględnić w sekcji device w xorg.conf (jak wygląda przyładowa składnia) - potrzebuję wyjaśnienia łopatologicznie)

a na ftp://rpmfind.net/linux/fedora/core/5/i38....3-3.1.i386.rpm - a może to zainstalować...?

różnica w numerach wersji - może to ma znaczenie....?

na stronce http://dl.atrpms.net/fc5-i386/atrpms/stable/ mam jeszcze (to chyba dla maksymalnej rozdzielczości ekranu):

- 915resolution-0.5.2-5.fc5.at.i386.rpm

może ktos wie , co się z tym dalej robi (o ile to konieczne) po zainstalowaniu pakietu?

sterowników intela nie mogę znaleźć, jedyne co mam, to tylko ze strony:

http://downloadfinder.intel.com/scripts-df...x*〈=eng

ale mam z tym problemy bo pewnie coś robię nie tak - pisałem wczesniej. oczywiście proszę o jakies porady.

oczywiście dzięki za pomoc i czekam na dalsze propozycje

pozdrawiam

A czemu do instalacji pakietów nie używasz yuma??? Tylko cudujesz strasznie?? yum install xorg-x11-drv-i810 i masz pakiet zainstalowany. Dalej edytujesz sobie plik /etc/X11/xorg.conf. Szukasz sekcji "Device". W polu Driver wpisujesz "i810". Restartujesz X i patrzysz czy włączył się driver intela. Jeżeli tak to dorzucasz dodatkowe parametry w/g np. manuala man i810.

witam

no więc tak

zainstalowałem pakiety:

-xorg-x11-server-Xorg-1.099.901

-xorg-x11-drv-i810-1.6.5-10.fc7.i386.rpm

i mam zainstalowany sterownik i810 :)

zainstalowałem pakiet :

- 915resolution

i nie mogę ustawic rozdzielczości, tzn nie wiem jak to ustawić.

konkretnie, to wpisałem "915resolution 5c 1280 800 24" i po poleceniu

"915resolution -l", rozdziałka bodajże 1920 coś tam zmieniła się odpowiedno na 1280x800.

potem dodałem wpis : usr/bin(albo sbin - w tej chwili nie pamiętam)/915resolution do pliku rc.local - żeby mi to startowało podaczas uruchamiania.

niestety, robiłem to po odpaleniu x'ów, bo przy odpaleniu polecenia "init 3" czy "telinit 3" (w celu przejścia do trybu tekstowego) pojawiały mi sie kolejno:

starting irqbalance

i najważniejsze - overwriting video bios [ok]

i... klapa stoi , cos robi...? - może czekać trzeba długo...?

rezultat jest taki:

w pliku xorg.conf:

Section "Screen"

DefaultDepth 24

Subsection "Display"

Depth 16

Modes "1280x800" "800x600" "640x480"

EndSubsection

EndSection

w gnomie wybieram "preferencje -> ekran" i rozdzielczość jest , tylko bez 1280x800...

przy starcie systemu ładuje się / startuje proces "overwriting video bios" i pokazuje się (podczas startu) informacja, która pojawia się po wykonaniu polecenia "915resolution 5c 1280 800 24" i potem mogę się zalogować. rozdziałki jak nie było tak nie ma......

nie wiem co teraz zrobić , jak naprawić jakieś błedy, które być może zrobiłem.

pozdrawiam

wszędzie czytam, że ta procedutę trzeba zrobić w trybie tekstowym, ale może ktoś wie jak innym sposobem wejść w tryb tekstowy bez x'ów - może jest jakiś sposób podczas uruchomiania laptopa. ja mam z tym problemy.....:(

jeszcze jedno

jeżeli wywalę usługę 915resolution, to po wpisaniu init 3 pojawia mi się tylko

- starting irqbalance [bez ok ]

nie wiem - komputer winny czy fedora....?

pozdrawiam