tedew Napisano Grudzień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2006 witam, dostałem pod opiekę serwerk lInuxowy do któego jest wpięta DSL 2MB. Jak sprawdzić wszytski ustawienia sieci ?? tzn, maskę , getway, DNS - wolny zakres IP ?? pozdr, tedew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrk Napisano Grudzień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2006 ifconfig ,/etc/resolv.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 route Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 uczcijmy minutą ciszy ten serwerek (sorry, nie mogłem się powstrzymać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurpaw Napisano Grudzień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 uczcijmy minutą ciszy ten serwerek (sorry, nie mogłem się powstrzymać) Blehehe dobre, broda jakbym mial tabliczke to bym Ci "10" pokazal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tedew Napisano Styczeń 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 witam, wiem, że śmieszne rzeczy wypisuje, ale z linuxem to ja prawie nie wiele mam wspólnego. już wyciągnąłem wszystkie informacje potrzebne dla mnie Mam jeszcze pytanie, na serwerze jest postawiony DHCP. Działa ok, tylko jest mały problem ze mianą MAC. Tzn. miałem w wsadziłem do kompa kartę z innym MAC ( poprzednia sie spaliła) - ale DHCP dalej przypisuje temu hostowi w ARP stary MAC - dlacaego ?? zmiełem MAC w dhcpd.conf , restarowałem serwer. muszę ręcznie zrobić arp -d komputer1 i dopiero wtedy przypisze odp MAC ?? pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Styczeń 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 Witam. Dziala ok, tylko jest maly problem ze miana MAC. Tzn. mialem w wsadzilem do EDIT: 10 ! EDIT 2: Napisz dokladnie co chcesz zrobic. Trudno komus pomoc jesli nie wie sie o co ten ktos chce poprosic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tedew Napisano Styczeń 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 witam, chodzi o to, że przy uruchomieniu serwera (restart) host AAA ma przypisany stary MAC w tabeli ARP ( nie dostaje adresu z serwera DHCP ). dopiero jak wykonam arp -d AAA to tabela sie uaktulnia i host AAA ma nowy MAC w tab ARP ( i host dostaje adres z serwera DHCP ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 to wpisz ze to do rc.local i bedziesz mial przy kazdym uruchomieniu.najprostrze rozwiazanie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi