BialyWilk :) Napisano Grudzień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 Witam Kilka pytań od totalnie początkującego (jeszcze nie) użytkownika Wczoraj postanowiłem coś zmienić w moim kompie - wybór padł na system operacyjny, ponieważ Windowsa mam już tak troszkę dość, postanowiłem zainstalować Linuksa. Poprzeglądałem informacje o różnych dystrybucjach i skończyło się na Fedorze lub Mandrive'ie. W końcu wybrałem Fedorę, ot dlaczego się tu znalazłem Jestem w trakcie ściągania drugiej płyty.. Linuksa będę w stanie zainstalować jutro lub pojutrze - i tu nastepuje taki mały stosik pytanek 1. Czy dużym problemem jest zainstalowanie Linuksa tak, by nie sprawiał problemów Windowsowi? ( Tata się uparł na Windowsa.. ) 2. Czy będę miał duży problem z opanowaniem tego systemu? Do tej pory miałem styczność jedynie z Windowsami, trochę DOSa daaaawno temu, z języków programowania znam tylko HTML 3. Możecie mi polecić jakieś poradniki dla początkujących? Chwilowo nic więcej mi do głowy nie przychodzi.. Serdecznie dziękuję za jakąkolwiek pomoc, a jeśli coś źle zrobiłem, lub taki temat już jest.. Bardzo przepraszam Pozdrawiam, WhiteWolf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
massakra Napisano Grudzień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 Witaj. 1. Nie jest to duzy problem. 2. Zalezy co rozumiesz przez opanowanie. Z podstawowa konfiguracja na desktop raczej nie powinno byc problemow. 3. http://faq.fedora.pl/ i http://wiki.fedora.pl/ na start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Grudzień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 taki temat chyba sie powtarzal na forum (pewien nie jestem) ad1 w tym praktycznie nie ma problemu jak zrobisz odpowiednie partycje, chyba, ze instalujesz na innym dysku to problemów w ogóle nie bedzie ad2 przy odrobinie checi i umiejetnosci szukania np. w google, albo w wyszukiwarce forum to problemów wiekszych nie bedziesz mial ad3 ja bym ci radzil poszukac cos na necie o podstawowych poleceniach pod konsole, tj. rm, cp, itd. Reszte niezbednych rzczy dowiesz cie z manuali o kurcze ale wolny jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Grudzień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 jest pare dobrych poradnikow nt FC6 w sieci (po polsku as well) m.in. adiosa poza tym google wywali ci tyle trafien, ze nie bedziesz wiedzial od czego zaczac zasadniczo pis of kejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BialyWilk :) Napisano Grudzień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Dzięki za odpowiedzi Dzisiaj prawdopodobnie zainstaluję Fedorę Core 3 <-- No właśnie, posiadam Fedorę 3 - czy jest możliwość zaaktualizowania jej do najnowszej wersji, czy muszę ściągać 6 od nowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 posiadam Fedorę 3 - czy jest możliwość zaaktualizowania jej do najnowszej wersji, czy muszę ściągać 6 od nowa? Teoretycznie - jest, ale w praktyce bedzie dosc trudne bo nie da sie tego zrobic w jednym skoku (kolejne upgradey z FC3->FC4 z FC4->FC5 no i z FC5->FC6), FC3 i FC4 sa juz usmiercone wiec trzeba bedzie uzywac repozytoriow legacy, po calym zabiegu bedziesz mial przypuszczalnie (nie)stabilny system i koszmarny b...alagan na dysku. O tym, ze takie dzialanie bedzie oznaczalo pociagniecie z sieci kilkunastu GB danych i wcale nie musi sie udac... nie wspominam. Serio - zapomnij. Sciagnij torrentem obraz DVD i instaluj na czysto. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BialyWilk :) Napisano Grudzień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 No to ja podziękuję Przy moim necie to by były tygodnie ściągania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Przy moim necie to by były tygodnie ściągania... w empiku widzialm Fedorke 6 z jakimś drugim linuksem za 20 kilka zełków nie trzeba ściagać płyta napewna działa a system wart jest poświęcenia tej kaski pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 płyta napewna działa a system wart jest poświęcenia tej kaski pozdrawiam a jak nie dziala to do reklamacji poza tym poszukaj tu na forum kogos kto mieszka w okolicy i popros zeby ci wypalil FC6 a ty mu oddasz plyty ostatnio zglosil sie do mnie <nie pamietam nicka> i poprosil zeby mu wypalil DVD... pozniej sie rozmyslil ale juz obraz mialem zrobiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BialyWilk :) Napisano Grudzień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Chciałem sobie spojrzeć na tą Fedorę 3. I ZONK Oo Lecz zacznę najpierw od opisu krótkiego : mam trzy partycje - C: D: i E: na C: mam Windowsa XP (partycja nietykalna) - wielkość - 10000 MB D: jest pusty - pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT - 10000 MB na E: mam pliki, zdjęcia i dokumenty taty - partycja nietykalna - 18000 MB. Jest taka możliwość, by zainstalować (_linuxa_ → Linuksa) ORT na D: bez rozgrzebywania tej partycji? Działam jak przestraszony newbie - w razie straty danych z C: lub E: ... wolę o tym nie myśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Najbezpieczniej (ze wzgledu na Winde) bedzie tak: [1] pod WXP uruchom Narzedzia administracyjne -> Zarzadzanie komputerem -> Magazyn -> Zarzadzanie dyskami kliknij na partycje D: LPM coby ja podswietlic/zaznaczyc, nastepnie PPM i z menu wybierz Usun dysk logiczny/Usun patycje (odpowiednie polecenie pojawi ci sie w zaleznosci od typu usuwanej partycji). Sprawdz jeszcze raz czy (_napewno_ → na pewno) ORT usuwasz to co trzeba, i usun Winda zaktualizuje sobie partycje (choc najprawdopodobniej nie zmieni numeracji/liter dyskow/partycji - i dobrze). Mozesz zreastartowac, aby przekonac sie, ze wszystko jest O.K. - Winda pokaze tylko C: i E: [2] w trakcie instalacji wybierz opcje Uzyj wolnego miejsca na wybranych dyskach i utworz domyslny uklad - nie jest to rozwiazanie najlepsze, ale w przypadku poczatkujacych uzytkownikow najbezpieczniejsze. Zreszta chyba juz o tym pisalem?... (http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=13016&hl=partycje#) [3] bootloadera (GRUB) zainstaluj w mbr dysku (bedzie to domyslna opcja). Instalator sam powinien dodac odpowiedni wpis sluzacy do uruchamiania Windy... W razie jakichkolwiek problemow - pisz... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BialyWilk :) Napisano Grudzień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Dzięki za pomoc, można powiedzieć, że się udało Teraz jeszcze zainstalować kartę sieciową trzeba.. :| Ale do tego gdzieś już czytałem instrukcję, myślę, że sobie poradzę Wielkie dzięki!! EDIT: Jednak sobie nie poradzę - jest co prawda super poradnik napisany przez jaroo ( ? ) lecz.. to jest pod FC4 i FC5. . . Niestety Pod FC3 wywala Błąd 1.. Mógłby mi ktoś pomóc? Tylko proszę, nie rzucajcie mi linkami do jakichś angielskich stron czy kij wie czego Jeśli ktoś z Was mógł by mi poświęcić te 5-10 minut... Mam nadzieję, że jeśli Wy mi teraz pomożecie, to kiedyś ja będę w stanie pomóc Wam Bardzo mi się Fedora spodobała... ). EDIT2: Ah był bym zapomniał o najważniejszych danych Karta sieciowa to RaLink RT2400 (radiówka) - sterownik pod Linuksa mam - w poradniku Jaroo był link.. Sieć radiowa ( Wadowicka ), bardzo dobrze się rozwijająca - chroniąca swoich użytkowników - zastosowany system PPPoE. Jeśli mi ktoś pomoże.. Dziękuję Już i tak wiele zrobiliście dla mnie, pisząc tych kilka(set?) słów 1 spotkanie z Linuksem było wspaniałe :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2006 No i tu sie zaczynaja schody... a w zasadzie dowody na to, ze nie powinno sie instalowac wymarlych wersji... Watpie czy jest tu jeszcze ktokolwiek z FC3... Ja wymiekam, 3 juz nie pamietam... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Grudzień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2006 chyba tu powinno paść zdanie: zainstaluj FC6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BialyWilk :) Napisano Styczeń 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2007 Mam FC6 i wciąż ten sam problem - błąd 1 przy instalacji sterowników rt2400 - próbowałem już dwóch typów, opisywanych w innych tematach i wciąż to samo... BŁAGAM o pomoc . . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi