malinkalive Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Nowy kernel nie moze zaladowac VFS podejrzewam ze trzeba to zaznaczyc w menuconfig jednak nie moge znalesc tej opcji moze ktos wie jak to sie nazywa w 2.6.17 z gory dziekuje distro FC6 Pentium 4 RAM 512 Dysk ATA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Jedyne co widze to VxFS ktory mozna dolaczyc do jadra w opcji File systems -> Miscellaneous filesystems ale watpie zeby w tym byl problem. Mialem podobny kernel panic a byl on spowodowany ze nie zaznaczylem odpowiednich sterownikow do mojego dysku. Mam dysk SATA i zaznaczylem tylko opcje z SCSI a okazalo sie ze dodatkowo trzeba zaznaczyc odpowiednie opcje z ATA/ATAPI. Popatrz w opcje z modulami obslugujacymi dysk - mozliwe ze tam czegos brakuje wiec kernel nie moze dostac sie do dysku i dlatego ten kernel panic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malinkalive Napisano Grudzień 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2006 A moze z geubem jest cos nie tak ? # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg. # root (hd0,0) # kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 # initrd /initrd-version.img #boot=/dev/hdb default=0 timeout=5 splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.17-pp3) root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-pp3 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 initrd /initrd-2.6.17-pp3.img title Fedora Core (2.6.18-1.2849.fc6) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.18-1.2849.fc6 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 initrd /initrd-2.6.18-1.2849.fc6.img Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacperix Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 Mialem podobny kernel panic a byl on spowodowany ze nie zaznaczylem odpowiednich sterownikow do mojego dysku. Mam dysk SATA i zaznaczylem tylko opcje z SCSI a okazalo sie ze dodatkowo trzeba zaznaczyc odpowiednie opcje z ATA/ATAPI. Popatrz w opcje z modulami obslugujacymi dysk - mozliwe ze tam czegos brakuje wiec kernel nie moze dostac sie do dysku i dlatego ten kernel panic. W którym miejscu można to ustawić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 Ja musialem nastepujace opcje zaznaczyc by dysk byl poprawnie obslugiwany: - w SCSI device support zaznaczylem SCSI device support, legacy /proc/scsi support, SCSI disk support i SCSI CDROM support oraz jako moduly 2 nastepne i na stale 3 ostatnie opcje, - w Serial ATA and Parellel ATA zaznaczylem ATA device support i jako modul sterownik do obslugi dyskow (w moim przypadku NVIDIA SATA support). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacperix Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 Tylko gdzie zaznaczyć te opcje?? Nigdzie nie mogę znaleść czegoś co by choćby trochę pasowało do tego co napisałeś :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 Dodam ze uruchamiam konfiguracje jadra przez make xconfig - trzeba rozwinac Device Drivers i tam sa opcje o ktorych mowilem. Dodam jeszcze ze w ATA/ATAPI/MFM/... trzeba pozaznaczac support SATA i tym podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacperix Napisano Styczeń 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2007 Gdy wpisuje w konsoli: make xconfig Otrzymuje takie coś: make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `xconfig'. Stop. Więc to chyba nie tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Styczeń 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2007 No nie wiem u mnie dziala bez problemu. Moze wywolujesz ta komende z jakiegos wewnetrznego katalogu? Trzeba to wpisac w glownym katalogu do ktorego rozpakowalo sie jadro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacperix Napisano Styczeń 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2007 TZN?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Styczeń 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2007 Przeczytaj plik README tam masz xconfig. W tym samym miejscu nalezy wywolac make xconfig - no chyba ze zle rozpakowales zrodla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacperix Napisano Styczeń 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2007 no tak tylko ze gdzie mam szukac tego katalogu z kernelem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Styczeń 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2007 Rozpakowywujesz zrodla i wchodzisz do katalogu tego - tam masz plik README to na tym samym poziomie katalogu wywolaj make xconfig. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi