jerzykiller Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Witam. Mam problem z instalacją siefs. Ściągnęłem ze strony producenta pakiet siefs-0.5. Później rozpakowałem i przy ./configure mam następujący błąd. [root@localhost siefs-0.5]# ./configure checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking whether build environment is sane... yes /home/jerzy/apps/siefs-0.5/missing: Unknown `--run' option Try `/home/jerzy/apps/siefs-0.5/missing --help' for more information configure: WARNING: `missing' script is too old or missing checking for gawk... gawk checking whether make sets $(MAKE)... yes checking for gcc... gcc checking for C compiler default output... a.out checking whether the C compiler works... yes checking whether we are cross compiling... no checking for suffix of executables... checking for suffix of object files... o checking whether we are using the GNU C compiler... yes checking whether gcc accepts -g... yes checking for gcc option to accept ANSI C... none needed checking for style of include used by make... GNU checking dependency style of gcc... gcc3 checking for ranlib... ranlib checking fuse installation... Not found configure: error: *** Please specify the location of the fuse with *** the '--with-fuse=DIR' option. *** You can download latest version of fuse *** at http://sourceforge.net/projects/fuse Fuse mam zainstalowane: [root@localhost ~]# rpm -qa | grep fuse fuse-2.6.1-1.fc6 Więc wpisałem "locate fuse", wywaliło mi: [root@localhost ~]# locate fuse /lib/modules/2.6.18-1.2849.fc6/kernel/fs/fuse /lib/modules/2.6.18-1.2849.fc6/kernel/fs/fuse/fuse.ko /lib/modules/2.6.19.1/kernel/fs/fuse /lib/modules/2.6.19.1/kernel/fs/fuse/fuse.ko /sbin/fuser /usr/include/kde/dom/SVGFEDiffuseLightingElement.h /usr/include/linux/fuse.h /usr/share/emoticons/Boxed/confused.png /usr/share/emoticons/Default/confused.png /usr/share/emoticons/KMess/confused.png /usr/share/emoticons/KMess-Blue/confused.png /usr/share/emoticons/KMess-Cartoon/confused.png /usr/share/emoticons/KMess-Violet/confused.png /usr/share/emoticons/Plain/confused.png /usr/share/emoticons/RedOnes/confused.png /usr/share/emoticons/ccmathteam.com/confused.png /usr/share/emoticons/greggman.com/confused.png /usr/share/emoticons/phpBB/confused.png /usr/share/man/man1/fuser.1.gz /usr/share/man/man1p/fuser.1p.gz /usr/share/man/pl/man1/fuser.1.gz /usr/src/kernels/2.6.18-1.2849.fc6-i686/fs/fuse /usr/src/kernels/2.6.18-1.2849.fc6-i686/fs/fuse/Makefile /usr/src/kernels/2.6.18-1.2849.fc6-i686/include/config/fuse /usr/src/kernels/2.6.18-1.2849.fc6-i686/include/config/fuse/fs.h /usr/src/kernels/2.6.18-1.2849.fc6-i686/include/linux/fuse.h Próbowałem zrobić "./configure --with-fuse=DIR" gdzie pod DIR podstawiałem: /lib/modules/2.6.18-1.2849.fc6/kernel/fs/fuse /lib/modules/2.6.19.1/kernel/fs/fuse /usr/src/kernels/2.6.18-1.2849.fc6-i686/fs/fuse Za każdym razem jednak był ten sam błąd. Dodam, że mam kernela w wersji: 2.6.18-1.2849.fc6 Z góry dziękuję za ewentualną pomoc w rozwiązaniu mojego problemu, gdyż w googlach nie znalazłem nic konkretnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fdtech Napisano Styczeń 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2007 Mialem podobny problem (nie dalo sie skompilowac, chociaz inne bledy 'clock_gettime'), ale sobie poradzilem (z mala pomoca autora SieFS ) Najpierw odinstaluj fuse z FC6 (nie wiem czemu, ale z tym fuse z FC nie kompiluej sie SieFS - jezeli chodzi o linuksa to jest nOObkiem =] ) yum remove fuse fuse-devel Pobierz najnowsze FUSE (obecnie 2.6.1 - fuse-2.6.1.tar.gz) z http://sourceforge.net/project/showfiles.p...ckage_id=132802 Wypakuj (tar -zxfv ...;cd .....) i pozniej skompiluj/zainstaluj ./configure && make && make install Bedzie trzeba jeszcze zmienic w plikach Makefile w siefs (tak aby sie kompilowalo z Kernel2.6/Fuse2.6 - bez tego dostaniesz bledy o 'clock_gettime') Plik: siefs-0.5/siefs/Makefile.am Linia: 12 Zmien koncówke "-lpthread" na "-lrt" Plik: siefs-0.5/siefs/Makefile.in Linia: 93 Zmien koncówke "-lpthread" na "-lrt" Pózniej kompilujesz i instalujesz SieFS. Aby zamontowac flash siemensa piszesz (jako root, zakladam ze laczysz sie przez COM1 - /dev/ttyS0): mount -t siefs /dev/ttyS0 /mnt/jakis_katalog_do_zamontowania (Sprawdzone pod FC6) PS. Nie wiem jak bedzie u Ciebie, ale na moim telefonie przez SieFS nie pokazuje wolengo miejsca, wiec np. przez Konqueror (KDE) nie moge nic wgrac po pisze, ze nie ma wolnego miejsca (prawdopodobnie SieFS zle obsluguje ilosc wolnego miejsca, lub nie obsluguje tego wcale). Jak cos chce wgrac to przez konsole (glównie przez MidnightCommander - mc, yum install mc ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzykiller Napisano Styczeń 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2007 Dzięki wielkie za wyjaśnienie. Mam jednak jeszcze tylko (mam nadzieję) jedno pytanie. Podczas robienia "make" siefs'a mam następujący błąd: [jerzy@localhost siefs-0.5]$ make make all-recursive make[1]: Wejście do katalogu `/home/jerzy/apps/siefs-0.5' Making all in siefs make[2]: Wejście do katalogu `/home/jerzy/apps/siefs-0.5/siefs' cd .. && \ automake-1.6 --gnu siefs/Makefile /bin/sh: line 1: automake-1.6: command not found make[2]: *** [Makefile.in] Błąd 127 make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/jerzy/apps/siefs-0.5/siefs' make[1]: *** [all-recursive] Błąd 1 make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/jerzy/apps/siefs-0.5' make: *** [all] Błąd 2 Z tego co udało mi się wydedukować, nie mam automake-1.6, ale "rpm -qa | grep automake" pokazuje, że mam "automake-1.9.6-2.1". Czy jest jakaś możliwość użycia automake-1.9 zamiast automake-1.6? Czy może muszę instalować starszą wersję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fdtech Napisano Styczeń 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2007 Moze lepiej zainstaluj starsza, chociaz prawie na pewno dalo by sie to zmienic. U mnie jest tak: $ rpm -qa | grep automake automake15-1.5-16 automake-1.9.6-2.1 automake16-1.6.3-8 automake17-1.7.9-7 automake14-1.4p6-13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzykiller Napisano Styczeń 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 Zainstalowałem to starsze automake, skompillowałem wszystko od nowa i działa(tylko z roota w mc i ogólnie pod konsolą). Dziękuję bardzo za pomoc :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciek Napisano Luty 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 Udało się komuś kompilacja "siefs" pod Fedora 8 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi