P-A-B-L-O Napisano Grudzień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2006 Chcę wykonać takie zadania: 1). W pliku lista.txt wyświetlić listę plików z określonego katalogu wraz z uprawnieniami. 2). Plik tekstowy który ma zawierać 3 miesiące. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Grudzień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2006 ls -la ./ > lista.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Grudzień 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2006 ls -la ./ > lista.txt Dzięki za rozwiązanie pierwszego zadania. Co do drugiego zadania mam pomysł, ale nie wiem czy dobrze myślę: cal [styczen] > kalendarz.txt cal [luty] >> kalendarz.txt cal [marzec] >> kalendarz.txt Czy to jest poprawne rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Styczeń 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2007 ... cal [styczen] > kalendarz.txt cal [luty] >> kalendarz.txt cal [marzec] >> kalendarz.txt Czy to jest poprawne rozwiązanie? Składnia polecenia cal : $ cal miesiąc rok czyli: cal 1 2007 >> kalendarz.txt cal 2 2007 >> kalendarz.txt cal 3 2007 >> kalendarz.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Styczeń 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2007 Składnia polecenia cal : $ cal miesiąc rok czyli: cal 1 2007 >> kalendarz.txt cal 2 2007 >> kalendarz.txt cal 3 2007 >> kalendarz.txt Wielkie dzięki. Ale mam jeszcze pytanie. Czy wyświetlenie pierwszego miesiąca musi być z ">>"? Bo chyba za pierwszym razem mogę użyć tylko ">", a później dopisać pozostałe miesiące do istniejącego pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2007 Jesli chcesz dopisac cos do pliku, a nie skasowac to musisz uzyc ">>". Jesli zastapic nowymi danymi to ">". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Styczeń 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2007 Jeśli chcesz dopisać coś do pliku, a nie skasować to musisz użyć ">>". Jeśli zastąpić nowymi danymi to ">". OK. Rozumiem. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi