szymaniaq Napisano Styczeń 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 Witam! Od dwóch dni walczę z następującym problemem: nie mogę zamontować partycji ntfs na której mam zainstalowanego xp, ani uruchomić jej z gruba - następuje powrót ponownie do opcji wyboru. Problem pojawił się gdy przeinstalowałem gruba i zamiast napisać grub-install /dev/sda napisałem /dev/sda1. Oto czego próbowałem(rozwiązania jakie podawane były na sieci) 1. przeinstalować gruba - tym razem na /dev/sda ale dalej jest to samo. 2. wykonać polecenie ntfsfix: [root@localhost ~]# ntfsfix /dev/sda1 Mounting volume... Failed to startup volume : Invalid argument FAILED Attempting to correct errors... FAILED Failed to startup volume : Invalid argument Volume is corrupt. You should run chkdsk. 3. sklonować partycję i zamonować ją z obrazu: root@localhost ~]# ntfsclone --save-image --output backup.img /dev/sda1 ntfsclone v1.13.1 (libntfs 9:0:0) ERROR(22): Opening '/dev/sda1' as NTFS failed: Zły argument Apparently device '/dev/sda1' doesn't have a valid NTFS. Maybe you selected the whole disk instead of a partition (e.g. /dev/hda, not /dev/hda1)? 4. próbowałem także odpalić instalację xp z płytki aby uruchomić konsolę odzyskiwania i wykonać polecenia fixmbr i fixboot ale po napisie "system sprawdza aktualne instalacje" mam czarny ekran i nic się nie dzieje 5. wyczytałem także że można by spróbować użyć dosowego fdiska do tego -> fdisk /mbr ale niestety dysk który mam jest dyskiem sata i nie jest widoczny pod dosem Tak wygląda mój dysk: Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 1 2550 20482843+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda2 2551 30401 223713157+ f W95 Ext'd (LBA) /dev/sda5 2551 11474 71681998+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda6 11475 19760 66557263+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda7 19761 19773 104391 83 Linux /dev/sda8 19774 22578 22531131 8e Linux LVM /dev/sda9 22579 30401 62838216 83 Linux a partycja której nie mogę czytać to /dev/sda1. Tak wygląda część wyniku polecenia dmesg: NTFS-fs warning (device sda1): is_boot_sector_ntfs(): Invalid boot sector checks um. NTFS-fs error (device sda1): read_ntfs_boot_sector(): Primary boot sector is inv alid. NTFS-fs error (device sda1): read_ntfs_boot_sector(): Mount option errors=recove r not used. Aborting without trying to recover. NTFS-fs error (device sda1): ntfs_fill_super(): Not an NTFS volume. NTFS volume version 3.1. Proszę o pomoc, bardzo chciałbym ożywić tą partycję, chociażby do odczytu, aby skopiować dane. Pozdrawiam, szymaniaq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlawekM. Napisano Styczeń 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 Witam! Od dwóch dni walczę z następującym problemem: nie mogę zamontować partycji ntfs na której mam zainstalowanego xp, ani ...... Proszę o pomoc, bardzo chciałbym ożywić tą partycję, chociażby do odczytu, aby skopiować dane. Pozdrawiam, szymaniaq Problem jest chyba taki, że pojechałeś po superbloku, a nie z powodu mbr-a. Zamontuj w innym windowsie i zrób "CHKDSK /f /r " , jak nie pomoże to spróbuj skorzystać z oprogramowania ontracka: http://www.ontrack.pl/oprogramowanie.php pozdr., SławekM. Problem jest chyba taki, że pojechałeś po superbloku, a nie z powodu mbr-a. Zamontuj w innym windowsie i zrób "CHKDSK /f /r " , jak nie pomoże to spróbuj skorzystać z oprogramowania ontracka: http://www.ontrack.pl/oprogramowanie.php pozdr., SławekM. Ontracka sam kiedyś używałem odzyskując koledze dane - dobrze się sprawdził. Znalazłem też soft, którego nie testowałem, ale wygląda obiecująco: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=94&id=1675 powodzenia, SławekM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymaniaq Napisano Styczeń 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 Dzięki za odpowiedzi, dzisiaj spróbuje jeszcze powalczyć, napiszę z jakim skutkiem Pozdrawiam, szymaniaQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymaniaq Napisano Styczeń 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 Witam! Udało mi się odzyskać dane z partycji przy użyciu właśnie TestDiska. Wielkie dzięki SlawekM. za namiar na ten programik. Okazało się że boot sector jest zepsuty, ale po zastosowaniu tego narzędzia udało się zamontować partycję. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam, szymaniaQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi