Skocz do zawartości

Problemy Z Hibernacją I Uśpieniem

klisza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problemy z hibernacją i uśpieniem komputera, a w zasadzie z jego uruchomieniem po w/w zabiegach. Po załadowaniu gruba system wygląda, jakby się ładował, aż nagle staje i czarny ekran. Nie wiem, jak sobie z tym poradzić.

Mowa o Ferodrze 6, wszystkie aktualizacje, najnowsze jądro.

Komputer to athlon xp 2500+, msi k7n2 delta, kingston 1024 dual channel, gf5600, samsung ata.

Może ktoś wie, co z tym zrobić? Który log może ewentualnie coś zawierać? To wkleję tu.

Pozdrawiam, klisza.

Witam.Mam to samo - niestety nie wiem jak Ci pomoc :ph34r: - ja dodatkowo jeszcze mam po aktualizacji całego systemu - przewaznie zostawiam na noc kompa i mi ciagnie po kolei wszystko co w eterze - rano jak wstaje to mam dokladnie to samo - czarny ekran - zostaje tylko restart - a pozniej same bledy...

No to nie wiem... A z tym, że całą noc i czarny ekran, to nie wiem, ale ja raz tak miałem, kiedy wygaszacz używał opengl, a włączony był beryl, który same problemy sprawiał. Normalnie mi działa, czasem przez kilka dni nie wyłączam komputera - w nocy robi za radio;)

Ale na uśpieniu by mi zależało...

Pozdr.

• 4 weeks later...

Witam

Ratuje was poprawna konfiguracja funkcji ACPI. Z tego co ja sie dowiedzialem (a interesowalem sie przy premierze Mandrivy 2007) ACPI 1.4 (dostarczane z dystrybucjami) nie jest stabilne ani nie zawiera wiekszosci funkcji.

Do poprawnego, w miare poprawnego, dzialania bedziecie potrzeba wam:

- klaptop (lub laptop)

- acpi

- apm

- szczescie

I chyba tyle :)

Z wiki:

Modern PCs are horrible. ACPI is a complete design disaster in every way. But we're kind of stuck with it. If any Intel people are listening to this and you had anything to do with ACPI, shoot yourself now, before you reproduce.

Linus & the Lunatics, Part II (2003-11-25). Retrieved on 2006-08-28.

Mi hibernacja działa. Samo uśpienie też, z tym że jest śmiertelne - budzi się z czarnym ekranem i zerową reakcją na bodźce.

• 1 month later...

Witam

Mam identyczny klopot. Po przejsciu w stan uspienia komputer reaguje tylko na twardy reset.

Postanowilem sprawdzic czy taka sytuacja ma tez miejsce na innym distro. Zainstalowalem dodatkowo ubuntu 6.12 i nie ma takiego problemu.

Mozna z tad wnioskowac ze konfiguracja ACPI a raczej jej poprawienie moze sprawe rozwiazac.

Czy ktos wie jak to zrobic?

Moja konfiguracja:

FC6 AXP 3200+ GF7600gs 1GB RAM Asus A7N8X-X