Keyzer Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 Witam, Cieszylem sie FC6, wszystko ladnie smigalo, az pewnego dnia zawiesila mi sie przy uzywaniu K3B (byl podlaczony zew. dysk przez USB). Po twardym resecie system zaczal zachowywac sie dziwnie (zew. dysk odlaczylem). Kernel laduje sie normalnie, nastepnie zaczynaja sie pojawiac uslug. Przy 'udev' system tak jakby sie zatrzymywal. Po ok. 20min. pojawia sie ekran logowania. Moge sie zalogowac, ale wszystkie ikony i panele nie dzialaja Poczytalem troche i juz wiem ze przez rescuecd moge sie dostac do systemu plikow (sprawdzilem dziala). Teraz wypadaloby poczytac jakies logi i sprawdzic z czym jest problem. Sek w tym ze linuxem zajmuje sie od nie dawna i nie wiem, ktore logi informuja o kolejnych etapach ladowania systemu Czy ktos moglby napisac, w ktorych logach powinienem szukac wskazowki ? I jeszcze jedno: Czy jest jakis program, ktorym moglbym sprawdzic czy dysk sie nie sypnal ? .... bo moze to jest przyczyna. Pozdrawiam Keyzer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Styczeń 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2007 Czy ktos moglby napisac, w ktorych logach powinienem szukac wskazowki ? Ogolnie logi masz w katalogu /var/log. Ty szczegolnie zajrzyj do /var/log/messages. Czy jest jakis program, ktorym moglbym sprawdzic czy dysk sie nie sypnal ? .... bo moze to jest przyczyna. Poczytaj o fsck.ext2, fsck.ext3, badblocks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Styczeń 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2007 I jeszcze jedno: Czy jest jakis program, ktorym moglbym sprawdzic czy dysk sie nie sypnal ? .... bo moze to jest przyczyna. Pozdrawiam Keyzer zainteresuj się smart'em Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlawekM. Napisano Styczeń 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2007 Witam, ..... Sek w tym ze linuxem zajmuje sie od nie dawna i nie wiem, ktore logi informuja o kolejnych etapach ladowania systemu Czy ktos moglby napisac, w ktorych logach powinienem szukac wskazowki ? /var/log/messages ( jeśli Ci się log przekręcił to również /var/log/messages.1 do 3 ) /var/log/dmesg I jeszcze jedno: Czy jest jakis program, ktorym moglbym sprawdzic czy dysk sie nie sypnal ? .... bo moze to jest przyczyna. Pozdrawiam Keyzer badblock - wyszukanie badblock hdparm - sprawdzenie parametrów dysku/partycji Na odmontowanych partycjach ( np. po uruchomieniu z livecd lub rescue ) pozdr., SławekM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi