QRY Napisano Styczeń 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2007 Witam, Nie jestem zaawansowanym uzytkownikiem Linuksa, a w szczególnosci FC, ale ogólne pojecie zaposiadam Poradzcie prosze, czym (najlepiej darmowym i dostepnym u Red Hat'a lub w Livn'ie) poprzygladac sie co sie dzieje na karcie Ethernetowej. No i zeby jeszcze bylo w trybie graficznym, i potrafilo zbierac statystyki. Aha, no i zeby nie wymagalo Certyfikatu u Cisco. Mam nadzieje, ze takie rzeczy to nie tylko w Erze Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fdtech Napisano Styczeń 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2007 poprzygladac sie co sie dzieje Zalezy co masz na mysli. Spróbuj iptraf (zainstaluj przez yum z konsoli - jako root): su - yum -y install iptraf iptraf Szczególnie przydatne na serwerze (sprawdzac kto i ile ciagnie/wysyla w danym momencie ) Pogoogluj troche nt. np: - ethereal (to moze byc to czego szukasz, tez powinno byc w repo, zainstalujesz tak samo jak iptraf) - sniffit - tcpdump Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QRY Napisano Styczeń 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2007 Dzięki - poszperam. Nie mam serwera, tylko stację z publicznym adresem i czasem mnie nachodzi ciekawość kto mnie skanuje i jak to robi Zainstalowałem (IPTraf), odpaliłem, zbieram dane - chyba na początek wystarczy, muszę tylko się z protokołów troszkę podciągnąć. Etheral wygląda świetnie, tylko wykracza poza standardowe repozytoria, a nie mam czasu na "dłubanie" jak się coś zacznie sypać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2007 Etheral wygląda świetnie, tylko wykracza poza standardowe repozytoria, a nie mam czasu na "dłubanie" jak się coś zacznie sypać.Czyzby? Sprobuj wireshark yum install wireshark Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QRY Napisano Styczeń 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2007 No... wczoraj wygoglałem tą stronę: http://www.ethereal.com/ i jakoś nie doczytałem że to się nazywa inaczej teraz. Yum nie znał etherala więc uznałem, że nie mieści się w standardzie (wiem jakie mam repozytoria) Poogladałem więc tylko obrazki w necie i uznałem, że trzeba oblizać łapkę i szukac czegoś innego. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Styczeń 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2007 odpowiednie arp i juz wiesz a do bardziej szczegółowego polecam osobicie p0f. latwe proste i przyjemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi