fanatico Napisano Styczeń 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2007 Witam.Czy jest jakis programik do zdiagnozowania dysku , tzn wiem że ma bad sectory , ale chciałem sobie to potwierdzić jakimś linuksowym odpowiednikiem .Jest taka możliwość :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Styczeń 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2007 jeśli się mylę to mnie poprawcie: fsck.* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2007 Zainstaluj yum install smartmontools uruchom smartctl -s on /dev/hdX pozniej juz tylko smartctl -a /dev/hdX X zamien na odpowiednia literke... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Styczeń 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2007 badblocks /dev/hd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2007 badblocks /dev/hd... Nie jestem pewien, ale cos mi sie wydaje za badblocksa oszuka mechanizm SMART wbudowany w dysk (przemapowanie sektorow uszkodzonych - zapasowymi), (naj)pewniejszym narzedziem IMHO pozostaje smartctl. Pozdro //===== edit ===== @Ponury - nigdy nie uzywalem badblocksa, nie mam tez jak go teraz sprawdzic i dlatego napisalem, ze nie jestem pewien. Byc moze badblocks jest rozwiazaniem tak samo dobrym jak smartctl... Wiem tylko, ze smartctl potrafi na pewno odczytac informacje diagnostyczne ukryte przez mechanizm SMART, natomiast co do Twojego programu - nie jestem tego taki pewien, a wrecz mam watpliwosci bo gdyby potrafil to nie powstal by caly kombajn jakim jest smartmontools Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Styczeń 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2007 Nie jestem pewien, ale cos mi sie wydaje za badblocksa oszuka mechanizm SMART wbudowany w dysk (przemapowanie sektorow uszkodzonych - zapasowymi), (naj)pewniejszym narzedziem IMHO pozostaje smartctl. Pozdro Skoro tak mówisz, nie mam zbyt dużych doświadczeń z badblokami, ja tylko podałem jak ja sprawdzałem, najnowszy dysk jaki tym poleceniem sprawdzałem miał 3 lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Styczeń 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2007 fedora ma wbudowne monitory dysku. wystarczy ze uruchomisz smartd ! W logach ci wszystko pokaze ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2007 wystarczy ze uruchomisz smartd ! Taaak, tylko nie zapomnij wczesniej zainstalowac smartmontools, tak jak proponowalem wczesniej... [root@inferno BOINC - NEW]# yum provides smartd ... smartmontools.i386 1:5.36-3.2.fc6 installed Matched from: /etc/rc.d/init.d/smartd /usr/sbin/smartd /usr/sbin/smartd-conf.py /usr/sbin/smartd-conf.pyc /usr/sbin/smartd-conf.pyo /usr/share/doc/smartmontools-5.36/smartd.conf /usr/share/man/man5/smartd.conf.5.gz /usr/share/man/man8/smartd.8.gz Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi