alazif Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 jak w temacie, kiedy pojawiło sie okienko logowania wpisuje root i hasło po wcisnieciu enter wyskakuje mi ze hasło powinno być wpisywane z uwzglednieniem wielkosci liter (co z tego że moje hasło to ciąg liczb) wykonałem trik czyszczenia hasła root przeczytany chyab nawet na waszym forum i nawet jak bez hasła chciałem sie zalogować to nic nadal ten sam komunikat ehhh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alazif Napisano Styczeń 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 jak w temacie, kiedy pojawiło sie okienko logowania wpisuje root i hasło po wcisnieciu enter wyskakuje mi ze hasło powinno być wpisywane z uwzglednieniem wielkosci liter (co z tego że moje hasło to ciąg liczb) wykonałem trik czyszczenia hasła root przeczytany chyab nawet na waszym forum i nawet jak bez hasła chciałem sie zalogować to nic nadal ten sam komunikat ehhh poprostu nie działa mi konto root jak można odzyskac z niego dane?? kiedy wchodze do teminala z pozycjii jednego z (_urzytkownik_ → użytkownik) ORTów to pojawia mi sie coś takiego: sh-3.1$ prosze o pomoc to naprawde ważna sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 Niechcacy odpowiedzialem Ci w drugim Twoim watku... Jak bys nie dawal rady to pisz Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alazif Napisano Styczeń 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 Niechcacy odpowiedzialem Ci w drugim Twoim watku... Jak bys nie dawal rady to pisz Powodzenia niemoge niestety otworzyć pliku grub.conf, pojawia sie komunikat: "Nie można wyświetlić "/etc/grub.conf", a na ikonce samego pliku znajduje się czerwony znaczek stop.... próbowałem też z plikiem inittab, jednak po zmianie parametru runlevel na 1 i próbie zapisanai pojawia sie komunikat ze nie mam uprawnien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 Plik do otwarcia wymaga uprawnień administratora. Inaczej go nie zobaczysz - stąd ta ikonka. Zresztą możliwe, ze masz w ogóle zablowokane logowanie graficzne jako root - GDM posiada taką opcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alazif Napisano Styczeń 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 Plik do otwarcia wymaga uprawnień administratora. Inaczej go nie zobaczysz - stąd ta ikonka. Zresztą możliwe, ze masz w ogóle zablowokane logowanie graficzne jako root - GDM posiada taką opcję. ale czemu tak sie stało??!! poprostu dzisiaj sie obudziłem, odpaliłem kompa i nirmogłem sie zalogować na roota (niezmieniałem hasła ani nic innego nie robiłem z tem kontem) aaaaaaaaaaa czytałem gdzieś ze z live cd moge tz zresetowac hasło bez zadnych uprawnień wcześniej zrobiłem to z opcja rescue z płyty instalacyjnej (_linuxa_ → Linuksa) ORT, i wykonałem wszysko o czym przeczytałem, i według tego poradnika co czytałem powinienem miec juz zresetowane hasło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 Przede wszystkim nie powinno się logowac na root z GDM. To jest pierwszy błąd. Czy zmieniałeś coś w SELinux? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alazif Napisano Styczeń 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 Przede wszystkim nie powinno sie logowac na root z GDM. To jest pierwszy blad. Czy zmieniales cos w SELinux? wiem wiem z tym rootem, ale stalo sie i teraz szukam rozwiazania z tym SELinux to niepamietam bo jak wczoraj siedzialem przed komputerem to bylem lekko zmeczony, przypuscmy ze cos tam robilem (calkowicie hopotetyczne zalozenie) czy jest jakis sposób aby wrocic do stanu pierwotnego?? (przypominam ze znam haslo roota, niemoge sie poprostu zalogowac) PS: udalo sie wkoncu!!!!!!!!!!!! wielkie dzieki za rady i pomoc wykorzystalem sposób ze zmiana hasla z pozycjii plytki instalacyjnej poleceniem "linux rescue" a potem chroot/mnt/sysimage mozna zamknac juz temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi