xide Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 Witam Chcialem sobie uruchomic MySQL (5.0.27) na FC6 i... [root@xide ~]# service mysqld start Inicjowanie bazy danych MySQL: Neither host 'xide' nor 'localhost' could be looked up with /usr/bin/resolveip Please configure the 'hostname' command to return a correct hostname. If you want to solve this at a later stage, restart this script with the --force option [ZAWIÓDL] [root@xide ~]# Grzebe juz od kilku godzin ale szczerze nic mi nie wychodzi:/. Hostname zwraca mi prawidlowy host 'xide', probowalem tez recznie edytowac plik /etc/my.cnf ale to tez nie zdaje rezultatow . Probowalem juz sam nie wiem czego :?: ale i tak zawsze jest to samo:/Przepraszam jesli to banal :lammer: . Bede wdzieczny za sugestie i ewentualna pomoc:) Pozdro EDIT: chyba w zlym miejscu dalem topica:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 Bylo? hym... no jasne ze bylo: sudo vi /etc/hosts 127.0.0.1 localhost.localdomain localhost A to dodaj do ulubionych: http://www.mjmwired.net/resources/ PS: sorry za vi lepiej wpisz tam gedit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xide Napisano Styczeń 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 Dzieki za pomoc:). W sumie nie przyszlo mi do glowy, ze to wina tego, ze w hosts mam wpisane ::1 .... zamiast 127.0.0.1. Dopisalem sobie nowy host i smiga:). Pozdro ps. vi nie jest mi obce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacperix Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 U mnie nie chce sie nadal uruchamiac mysql :/ Zawartość pliku hosts: # Do not remove the following line, or various programs # that require network functionality will fail. ::127.0.0.1 JUSTIN localhost.localdomain localhost Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacperix Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 Ok...juz mam...ale ze mnie głupek Wystarczyło wywalić z przodu te 2 drukropki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi