Skocz do zawartości

Bash: Skrypt Na Odtwarzanie Filmu

Pierreq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od pewnego czasu używam FC6 z GNOME i m.in. oglądam na nim filmy. Napisałem z pomocą tutoriali prosty skrypt który odtwarza film a później sam wyłącza komputer po minucie oczekiwania:

#!/bin/bash
mplayer -fs $1
echo One minute to poweroff!
sleep 1m
poweroff
#end script

Chodzi o to,że film zazwyczaj odtwarzany jest w nocy po czym komputer sam ma się wyłączyć. Działa dobrze ale chciałbym go udoskonalić o parę funkcji i tu właśnie chciałem prośić o Wasze sugestie.

Chciałbym żeby skrypt:

-wyłączał automatycznie komunikator GAIM przed rozpoczęciem odtwarzania

-wyłączał GNOMOWY screensaver na czas odtwarzania filmu i pozniej włączał go ponownie przed wyłączeniem komputera (próbowałem komendy xset s off ale nie działa dla GNOMOWEGO wygaszacza)

-wyłączał opcje oszczędności energii (nawet jak ręcznie wyłączam screensaver monitor wyłącza się po jakimś czasie podczas odtwarzania filmu) a przed wyłączeniem komputera włączył je ponownie.

Dziękuje z góry za pomoc i wasze pomysły jak zrealizować takie zadania.

Nie wiem, czy to troche nie przekombinowane.

#!/bin/bash

if [ $# -ne 1 ]; then
        echo " usage: $0 film"
fi

pkill -9 gaim
pkill -9 xscreensaver
#pkill -9 oszcz
mplayer -fs $1 &> /dev/null

if [ $? -eq 0 ]; then
        xscreensaver &
        #oszcz &
fi

poweroff

Za #oszcz nalezy podstawic nazwe programu wykonywalnego dla Oszczednosci energii (nie wiem, jak to sie zwie, bo nie uzywam).

Do tego nie uzywam gnome'a, wiec nie wiem, co tam do wygaszaczy jest. Ja uzywam xscreensaver'a i na tym pokazuje.

Nie rozumiem jeszcze, dlaczego przed wylaczeniem kompa wlaczac Oszcz. energii. IMO przy czyms takim sesja sie nie zapisze.

Uzycie pkill tez nie jest naljepszym wyjsciem, ale nic lepszego mi nie przyszlo na mysl ale z grubsza powinno chodzic.

Dzięki za odpowiedź. Wypróbuje to. Ja też nie wiem jak się nazywa program wyłączający monitor podczas filmu mimo że go "używam" :huh:

Nie rozumiem jeszcze, dlaczego przed wyłączeniem kompa włączać Oszcz. energii. IMO przy czymś takim sesja się nie zapisze.

Dlatego,że tam jest jeszcze sleep przed wyłączeniem. Jeśli po filmie np zechce nadal pracować z systemem to mam minute aby dać ctrl+c...