Skocz do zawartości

Fc2 + Inny Linuks

fraDiavolo

Rekomendowane odpowiedzi

Czy grub z FC2 to łyknie, jeśli sobie doinstaluję na innej partycji SuSE albo Debiana i czy w ten sposób będę mógł normalnie uruchamiać obie dystrybucje limuksowe?

Jeśli tak, to jak powinienem skonfigurować gruba w tym celu? Rozumiem, że lepiej nie próbować nadpisywać go przez gruba/lilo z nowej dystrybucji? :)

Wpisz na końcu w grub.conf:

title Debian
    root (hd0,7)
    kernel /boot/vmlinuz-numer_kernela_debiana ro root=LABEL=/ 
       initrd /boot/initrd-numer.img

Zamiast 7 wstaw nr partycji z tym debianem, initrd może nie być konieczne - sprawdź.

Ale możesz też spróbować instalować następnego linuksa z nowym grubem/lilo, ale nie wiem jak się zachowa instalator - każda dystrybucja robi to ciut inaczej.

Sytuacja jest dość oczywista wiec nie bardzo rozumiem o co pytasz.

Jak sobie zainstalujesz drugie distro to możesz podczas instalacji tego distro wybrać instalke gruba (lilo) lub nie. Jeśli to olejesz to potem do gruba z fc2 dopisujesz odpowiednie wpisy dla 2 distro i masz ją do wyboru.Jesli nie wiesz co dopisac to przestudiuj grub.conf albo mana od gruba , albo metoda prob i bledow.

Ja musiałem nadpisać gruba z fc2 bo instalowałem yopera na reiser4 i wypisał mi że narazie reiser4 tylko lilo obsluguje , ale po jakims czasie wrocilem do gruba z fedory , pewnie wiesz jak to sie robi wiec nie ma tu problemu.

Sytuacja jest dość oczywista wiec nie bardzo rozumiem o co pytasz.

Chciałem wiedzieć, czy ktoś to już robił. A jeśli tak, to jakie ma doświadczenia i jak sobie zedytował gruba, żeby wszystko chodziło jak należy. Chciałbym po prostu uniknąć jakichś głupich błędów.

Takie informacje od was otrzymałem. Dzięki. :)