Lukasz69 Napisano Styczeń 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2007 Witam! Szukalem w Internecie ale nie znalazlem odpoweiedzi na pewne pytanie. Otoz mam zrodla jadra 2.6.19.1 - po wielu bojach wynikajacych z pierwsza w zyciu kompilacja kernela wszystko zakonczylo sie sukcesem. Teraz poweidzmy potrzebuje jakies moduly uruchomic i chcialbym skompilowac nowe jajko tylko ze jest problem - ponowna kompilacja nadpisze mi dzialajace jadro z tej samej wersji - jest jakas komenda do make by ponowna instalacja zapisala jadro pod inna nazwa a moduly tez by zostaly skopiowane w osobny folder? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Styczeń 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2007 make oldconfig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Styczeń 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 Ale to bedzie dzialalo tak jak ja chce? Chodzi mi o to ze przy ponownej instalacji jadra w nowej konfiguracji jadro zostanie nazwane np. 2.6.19.1-b i do takiego katalogu zostana skopiowane moduly tego jadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cineks Napisano Styczeń 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 Ale to bedzie dzialalo tak jak ja chce? Chodzi mi o to ze przy ponownej instalacji jadra w nowej konfiguracji jadro zostanie nazwane np. 2.6.19.1-b i do takiego katalogu zostana skopiowane moduly tego jadra. w katalogo ze zrodlami zmien w pliku Makefile EXTRAVERSION = .1-b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 Jesli masz zamiar bawic sie w kompilacje kerneli to warto byloby doczytac troche, np tu: http://lwn.net/Articles/21835/ interesujace Cie informacje znajdziesz w punkcie 7 === 7 Kbuild Variables The top Makefile exports the following variables: VERSION, PATCHLEVEL, SUBLEVEL, EXTRAVERSION These variables define the current kernel version. A few arch Makefiles actually use these values directly; they should use $(KERNELRELEASE) instead. $(VERSION), $(PATCHLEVEL), and $(SUBLEVEL) define the basic three-part version number, such as "2", "4", and "0". These three values are always numeric. $(EXTRAVERSION) defines an even tinier sublevel for pre-patches or additional patches. It is usually some non-numeric string such as "-pre4", and is often blank. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Styczeń 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 Wyglada interesujaco - poczytam i w ferie potestuje - dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi