NOX5TRON Napisano Styczeń 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 Witam. jako ze jestem zielony w towrzeniu sieci na linuxe, to prosilbym o podanie konkretnych linkow do jakichs opisow, tutoriali jak to uruchomic zeby Fedora udostępniała internet dalej. z górzy dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Styczeń 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2007 http://swiatek.wordpress.com/maskarada/ to takie moje troszke prymitywne rozwiązanie, a co do udostępniania plików to zainteresuj się sambą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NOX5TRON Napisano Luty 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 witam. mam pewien problem, ze skonstruowaniem nat+dhcp na linuxir (FC6) a wiec do rzeczy: -moj komputer jest w sieci lokalnej, ma adres: 192.168.0.39, DHCP chyba nie jest najwazniejszy. chce zeby moj komputer z FC6 miał adres 192.168.1.1 ktory nastepnie wychodzi dalej przez 192.168.0.39. i do tego na moim FC6 postawic DHCP ip tables jestem wstanie napisac ale nie bardzo wiem co dalej, oglnie nie wiem nic. z gory dzikuje za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM. Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 1. Wyłącz niepotrzebne usługi 2. Skonfiguruj interfejsy sieciowe 3. Skonfiguruj iptables, gdy posiadasz stałe IP internetowe to do udostepniania połączenia internetowego na inne komputery używaj reguły iptables: iptables -t nat -A POSTROUTING -o wlan0 -j SNAT --to-source ip_kompa_gdzie_ma_isc_internet Napisz z czym masz problem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM. Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 -moj komputer jest w sieci lokalnej, ma adres: 192.168.0.39, DHCP chyba nie jest najwazniejszy. chce zeby moj komputer z FC6 mial adres 192.168.1.1 ktory nastepnie wychodzi dalej przez 192.168.0.39 A maske podsieci masz dobra? 255.255.0.0 Masz troche zakrecony pomysl z tym dhcp? A czy to jest Ci w ogole potrzebne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzg Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 aaa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NOX5TRON Napisano Luty 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 tylko zeja ta naprawde nie wiem jak skonfigurowac interfejsy sieciowe i (_wogole_ → w ogóle) ORT, ja o sieci to wiem podstawy, wiem jak dziala ale jak to ztworzyc nie ma pojecia, serwer DHCP zeby byl u mnie i przyznawal adresy dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi