Kosi#1 Napisano Styczeń 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 Witam! Mam mały problem, a mianowicie taki: Zainstalowałem (_linuxa_ → Linuksa) ORT kumplowi (wcześniej miał WINXP) i spisałem adresy przed jego usunięciem. Były one wpisane we własciwościach TCP/IP jako "preferowany serwer DNS" oraz "Alternatywny serwer DNS". Pytanie jest takie gdzie te dwa adresy mam wpisać w ustawieniach sieci w (_linuxie_ → Linuksie) ORT?? Wiem, że trzeba wpisać w system-config-network, tylko chodzi o to w jakiej zakladce i gdzie dokładnie... Zdjęcie: http://www.witnet.pl/~kosi/1.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 w zakładce DNS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Styczeń 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 juz probowalem w DNS i caly czas stało na odświezaniu połaczenia. Jak był windows to były tylko ustawienia TCP/IP i wlasnie te dwa adresy... hmm czekałem 30 min. a to ciągle stało w miejscu (uruchomienie sieci z tymi dns`ani i nic... nawet nie było komunikatu, że sieć jest nie podłączona...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 Ale dnsy raczej nic do uruchomienia sieci nie mają. Jesteś pewien, że dobrze skonfigurowałeś samo połączenie? O jakiej karcie mówimy? Próbowałeś ręcznie (ifconfig, dhcpd eth0 etc.)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Styczeń 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 rozumiem że net w ogóle nie działa? Zrób tak, zapewne nie bawiłeś się route'm wejdź na windte , odpal cmd wpisz ipconfig i przepisz adres domyślnej bramy odpal (_linuxa_ → Linuksa) ORT, włącz konsole przeloguj się na roota( su -) wpisz: route add -host numerki_bramy eth0 route add default gw numerki_bramy jeżeli będzie działać to wpisz to konsoli kwrite otwórz plik /etc/rc.d/rc.local i dopisz te dwie linijki myśle że twoje urządzenie do łączenia się z netem to eth0 jeżeli się myle to zmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Styczeń 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 windowsa tam nie ma ;/ a ustawienia są chyba wporządku. Bo w windowsie oprocz tych DNS (zdjęcie) wszystkie ustawienia były na wyszukiwanie automatyczne. "preferowany serwer DNS" oraz "Alternatywny serwer DNS" to były jedyne pola gdzie było coś wpisane :/ Dziwi mnie fakt, że jak dałem te 2 dns w linuksie to probował mi znaleść połączenie przez 30 min. jak nie wiecej i cały czas stało w miejscu :/ żadnych błędów, ani żadnych komunikato\ów typu: kabel sioeciowy odłączony itp. Kumpel mi napisał abym zobaczył coś w tym pliku: etc/resolve.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 Sprawdziles tego route'a? Najlepiej wklej co wywala "route eth0" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Styczeń 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 no to tak: sprawdzilem routem i pierwsze polecenie dziala (akceptuje, zadnych bledów nie wywala). Chodzi mi o komende: "route add -host numerki_bramy eth0" zas gdy próbuje odpalic druga komende ("route add default gw numerki_bramy") wywala mi blad: SI0CADDRT: Siec jest niedostepna. Sprawdzilem w KDE w Centrum sterowania -> interfejsy sieciowe i mam tam tak: Adresy IP: 127.0.0.1 Maska sieci: 255.000.0 czy jakos tak... Nie wiem co mam o tym myslec :/ Zobacze co bedzie wyskakiwalo w Windowsie (bede musial go tam jakos uruchomic, bo go tam nie mam, ale jest na innym dysku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 Kumpel Ci chyba dobrze podpowiadał z tym resolv.conf wyedytuj /etc/resolv.conf i tam powinna byc (w Twoim przypadku) linijka: nameserver 111.111.111.111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Styczeń 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 już to dzisiaj sprawdziłem... są te serwery które wpisałem w konfiguracji sieci. Nic to nie dało. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 Mi to wyglada tak, jaby ta siec byla niewlaczona. Po pierwsze pokaz nam co pokazuje /sbin/route Powinno byc mniej wiecej cos takiego: [wojtekjs@localhost ~]$ /sbin/route Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface 192.168.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0 169.254.0.0 * 255.255.0.0 U 0 0 0 eth0 default 192.168.0.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0 Gdzie linijka zaczynajaca sie od default jest bardzo wazna. Pokaz nam jeszcze /sbin/ifconfig eth0 przy wlaczonym necie. Po czym wylacz polaczenie, upewnij sie, ze nie ma wlaczonego programu dhclient (ps -ax), a potem: su - ifconfig eth0 up dhclient eth0 Moze ktos z forumowiczów cos doda, bo moze o czyms zapomnialem, ale to powinno dzialac. Jesli gdzies zacznie wywalac bledy - podaj je tu. Jesli wszystko bedzie bez bledów, spróbuj znowu z poleceniem "route" (najpierw sprawdz, czy nie ma linijki "default"). Na czym masz to polaczenie? Sieciówka? USB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 Nic to nie dalo. :/ To jeszcze ja Zapomnij na chwile o konfiguratorach graficznych, i tak jak proponowal wojtekjs popracuj chwile w konsoli... Po pierwsze (po pelnym, czystym restarcie) zaloguj sie w konsoli jako root, uruchom i pokaz co tam jest ifconfig Po drugie route I po trzecie cat /etc/resolv.conf Ta fotka w pierwszym poscie to rzeczywista? Bo jesli tak, to Twoj kolo nie mial uzywac DHCP tylko (prawdopodobnie) ISP podal ustawienia. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2007 Po drugie KOD route I po trzecie KOD cat /etc/resolv.conf Komęda route już wpisałem te dwie linijki w etc/resolve.conf są te same adresy co wpisałem w konfiguracki sieći w zakładce DNS spróbuję tak jak mówi wojtekjs. Odpiszę wieczorem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2007 Komęda route już wpisałem te dwie linijki w etc/resolve.conf są te same adresy co wpisałem w konfiguracki sieći w zakładce DNS Wlasnie dlatego poprosilem o czysty pelny restart i podanie tych wszystkich rzeczy - bez zadnego grzebania, coby zobaczyc na czym stoimy po starcie systemu (np. resolv.conf moze byc nadpisywany za kazdym razem)... Poniewaz w miedzyczasie sporo juz nawpisywales w roznych miejscach chodzi o sprawdzenie co tam masz aktualnie poustawiane. Rzeczy podawane wczesniej moga byc juz nieaktualne - troche z tymi ustawieniami kombinowales... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Luty 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2007 No i chodzi o czysty /sbin/route bez parametrów! Wywali Ci tablice routowania, czyli mówiąc po ludzku gdzie co wysyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi