Skocz do zawartości

Sieć

Kosi#1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam mały problem, a mianowicie taki: Zainstalowałem (_linuxa_ → Linuksa) ORT kumplowi (wcześniej miał WINXP) i spisałem adresy przed jego usunięciem. Były one wpisane we własciwościach TCP/IP jako "preferowany serwer DNS" oraz "Alternatywny serwer DNS". Pytanie jest takie gdzie te dwa adresy mam wpisać w ustawieniach sieci w (_linuxie_ → Linuksie) ORT?? Wiem, że trzeba wpisać w system-config-network, tylko chodzi o to w jakiej zakladce i gdzie dokładnie...

Zdjęcie:

http://www.witnet.pl/~kosi/1.png

• Odpowiedzi 30
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

juz probowalem w DNS i caly czas stało na odświezaniu połaczenia. Jak był windows to były tylko ustawienia TCP/IP i wlasnie te dwa adresy... hmm czekałem 30 min. a to ciągle stało w miejscu (uruchomienie sieci z tymi dns`ani i nic... nawet nie było komunikatu, że sieć jest nie podłączona...)

rozumiem że net w ogóle nie działa?

Zrób tak, zapewne nie bawiłeś się route'm

wejdź na windte , odpal cmd wpisz ipconfig i przepisz adres domyślnej bramy

odpal (_linuxa_ → Linuksa) ORT, włącz konsole przeloguj się na roota( su -)

wpisz:

route add -host numerki_bramy eth0
route add default gw numerki_bramy

jeżeli będzie działać to wpisz to konsoli kwrite otwórz plik /etc/rc.d/rc.local

i dopisz te dwie linijki

myśle że twoje urządzenie do łączenia się z netem to eth0 jeżeli się myle to zmień

windowsa tam nie ma ;/ a ustawienia są chyba wporządku. Bo w windowsie oprocz tych DNS (zdjęcie) wszystkie ustawienia były na wyszukiwanie automatyczne. "preferowany serwer DNS" oraz "Alternatywny serwer DNS" to były jedyne pola gdzie było coś wpisane :/ Dziwi mnie fakt, że jak dałem te 2 dns w linuksie to probował mi znaleść połączenie przez 30 min. jak nie wiecej i cały czas stało w miejscu :/ żadnych błędów, ani żadnych komunikato\ów typu: kabel sioeciowy odłączony itp.

Kumpel mi napisał abym zobaczył coś w tym pliku: etc/resolve.conf

no to tak: sprawdzilem routem i pierwsze polecenie dziala (akceptuje, zadnych bledów nie wywala). Chodzi mi o komende:

"route add -host numerki_bramy eth0" zas gdy próbuje odpalic druga komende ("route add default gw numerki_bramy") wywala mi blad: SI0CADDRT: Siec jest niedostepna.

Sprawdzilem w KDE w Centrum sterowania -> interfejsy sieciowe i mam tam tak:

Adresy IP: 127.0.0.1

Maska sieci: 255.000.0 czy jakos tak...

Nie wiem co mam o tym myslec :/

Zobacze co bedzie wyskakiwalo w Windowsie (bede musial go tam jakos uruchomic, bo go tam nie mam, ale jest na innym dysku...

Mi to wyglada tak, jaby ta siec byla niewlaczona. Po pierwsze pokaz nam co pokazuje

/sbin/route

Powinno byc mniej wiecej cos takiego:

[wojtekjs@localhost ~]$  /sbin/route 
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.0.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
169.254.0.0     *               255.255.0.0     U     0      0        0 eth0
default         192.168.0.1     0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0

Gdzie linijka zaczynajaca sie od default jest bardzo wazna.

Pokaz nam jeszcze

/sbin/ifconfig eth0

przy wlaczonym necie.

Po czym wylacz polaczenie, upewnij sie, ze nie ma wlaczonego programu dhclient (ps -ax), a potem:

su -
ifconfig eth0 up
dhclient eth0

Moze ktos z forumowiczów cos doda, bo moze o czyms zapomnialem, ale to powinno dzialac. Jesli gdzies zacznie wywalac bledy - podaj je tu. Jesli wszystko bedzie bez bledów, spróbuj znowu z poleceniem "route" (najpierw sprawdz, czy nie ma linijki "default").

Na czym masz to polaczenie? Sieciówka? USB?

:ph34r:

Nic to nie dalo. :/

To jeszcze ja ;)

Zapomnij na chwile o konfiguratorach graficznych, i tak jak proponowal wojtekjs popracuj chwile w konsoli...

Po pierwsze (po pelnym, czystym restarcie) zaloguj sie w konsoli jako root, uruchom i pokaz co tam jest

ifconfig

Po drugie

route

I po trzecie

cat /etc/resolv.conf

Ta fotka w pierwszym poscie to rzeczywista? Bo jesli tak, to Twoj kolo nie mial uzywac DHCP tylko (prawdopodobnie) ISP podal ustawienia.

Pozdro

:ph34r:

Po drugie

KOD

route

I po trzecie

KOD

cat /etc/resolv.conf

Komęda route już wpisałem te dwie linijki

w etc/resolve.conf są te same adresy co wpisałem w konfiguracki sieći w zakładce DNS

spróbuję tak jak mówi wojtekjs. Odpiszę wieczorem...

Komęda route już wpisałem te dwie linijki w etc/resolve.conf są te same adresy co wpisałem w konfiguracki sieći w zakładce DNS

Wlasnie dlatego poprosilem o czysty pelny restart i podanie tych wszystkich rzeczy - bez zadnego grzebania, coby zobaczyc na czym stoimy po starcie systemu (np. resolv.conf moze byc nadpisywany za kazdym razem)...

Poniewaz w miedzyczasie sporo juz nawpisywales w roznych miejscach chodzi o sprawdzenie co tam masz aktualnie poustawiane. Rzeczy podawane wczesniej moga byc juz nieaktualne - troche z tymi ustawieniami kombinowales...

Pozdro