Kosi#1 Napisano Luty 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 no to tak: zainstalowalem winshita wpisalem ustawienia takie jakie byly... net nie dziala... a tu nagle kumpel sie pyta, czy zmienilem MAC adress. I w tym byl problem, trzeba bylo zmienic mac adres i wszystko zaczelo dzialac (pod windowsem. Zainstalowalem na nowo Fedore i wpisalem DNSY i zmienilem Mac adres i buh net nie dziala :/ Gdy jest wpisany MAC w ustawieniach sieci i chce wylaczyc urzadzenie dostaje komunikat: Urzadzenie eth0 posiada adres MAC 00:E0:18:E0:FF:E4, zamiast skonfigurowanego adresu 00:A0:24:0E:75:FF. Ignorowanie. 00:A0:24:0E:75:FF - Ten MAC powinien byc wpisany zeby dzialal net. I tak teraz jest lepiej bo teraz jak jest z nowym adresem mac to nie wyczytuje mi IP pól godziny. jak wlaczam strone WWW to mysli i mysli (szuka serwera) i d... blad wczytywania strony. Sprawdzalem ifconfig i podaje mi IPwraz z brama i maska... nie wiem o co chodzi... Gdzie mam wpisac ten MAC zeby to zaczelo dzialac. W windoesie trzeba bylo tylko wpisac te 2 DNSY i zmienic MAC. a tu... nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 Spróbuj to wklepac do rc.local ifconfig eth0 down hw ether 00:00:00:00:00:00 ifconfig eth0 up Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 dzięki wielkie wszystko działa... mój kumpel też mi to napisał jak to zrobić: ifconfig eth0 down ifconfig eth0 hw ether 00:00:00:00:00:00 ifconfig eth0 up dhclient eth0 Mam jescze jedno pytanie... czy jeżeli to wpisałem to po restarcie będe miał internet?? Czy lepiej wpisać to do /etc/rc.local Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 hmmm mam mały problem.... po restarcie nie mam internetu... wpisałem te dwie linijki w rc.local ale net nie działa :/ co mam zrobić aby po restarcie net dzialal?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 Wpisz to, co Ci napisał kolega. Ja pominąłem dhclienta. A najlepiej wpisz wszystko to co robisz, aby uruchomić sieć z konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 Wszystko śmiga jak należy... nawet net szybciej chodzi niż pod Windowsem Wielkie dzięki wojtekjs oraz podziękowania dla reszty. Kolejna rzecz krórej się nauczyłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 no i jest kolejny problem. Net działął dość długo (po restartach itd.) niedawno (kilka dni temu) kumpel zrestartował kompa. Nie grzebał nic w żadnych konfiguracjach i net siadł. Jest teraz tak jakbyło na początku. Wyszukuje IP przez cały czas i staje w miejscu. Sprawdziłemn rc.local i są te 3 linijki, które tam wpisałem (ifconfig eth0 down... itd.) gdy odłączyłem kabel od neta fedora się uruchomiła. Odpaliłem neta poprzez konsole (czyli te 4 linijki) net działa, ale nie po restarcie/wyłączeniu kompa i ponownym uruchomieniu go. zdziwił mnie fakt że 4 linijka (dhclient eth0) pokazuje mi komunikat, że dhcilet jest już uruchomiony. Jak będe dziś u kumpla to wyśle dokładny komunikat. Co może być przyczyną tego problemu...?? Proszę o pomoc :-) Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Luty 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 1) A nad czym dokładnie Fedora się tak zastanawia? dhcp? 2) Raz mówisz o 3 linijkach, a raz o 4 - jaka jest ta dodatkowa jedna? 3) Ja mam wifi i czasem mi dhcp nie chce załapać. Za drugim, trzecim razem jest ok, Przyczyna nieznana 4) Może da się uruchomić dhclienta tak, aby nie blokował startu (np. z & na końcu ? ). Poszukam, jak będę miał czas w manualu dhclienta, czy da się go uruchomić tak aby w razie nieuzyskania adresu IP zaczynał ponownie szukać. Ale dopiero jak skończę fizjologię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 [root@localhost ~]# dhclient eth0 dhclient(2326) is already running - exiting. If you did not get this software from ftp.isc.org, please get the latest from ftp.isc.org and install that before requesting help. If you did get this software from ftp.isc.org and have not yet read the README, please read it before requesting help. If you intend to request help from the [email protected] mailing list, please read the section on the README about submitting bug reports and requests for help. Please do not under any circumstances send requests for help directly to the authors of this software - please send them to the appropriate mailing list as described in the README file. exiting. dostaje taki komunikat jak probuje odpalić dhclient. A z tymi linijkami to moj bl;ad. chodzilo o 4 a nie 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Luty 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2007 ...chodzi o to w jakiej zakladce i gdzie dokładnie... Zdjęcie: http://www.witnet.pl/~kosi/1.png Wutam menu kde -> system -> kontrola urzadzeń sieciowych -> aktywne urządzenie -> zakładka DNS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2007 to już zostało dawno temu napisane i problem został rozwiązany. Teraz jest problem w tym, że net się nie uruchamia po restarcie kompa, a się uruchamiał. Po drugie diwi mnie fakt iż 4 linijka (dhclient eth0) pokazuje mi komunikat: dhclient(2326) is already running - exiting.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Luty 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2007 to już zostało dawno temu napisane i problem został rozwiązany. Teraz jest problem w tym, że net się nie uruchamia po restarcie kompa, a się uruchamiał. Po drugie diwi mnie fakt iż 4 linijka (dhclient eth0) pokazuje mi komunikat: dhclient(2326) is already running - exiting.... A może zaznaczyłeś podnoszenie interfejsu podczas startu? Bo ten komunikat oznacza tylko tyle, że już ktoś wcześniej dhclienta odpalił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2007 wiem, że to jest komunikjat że jest on już uruchomiony... Tylko czemu tak jest... wcześniej działało wszystko ok. Nic nie było zmieniane, kumpel by nawet nie wiedział gdzie to zmienić, po drugie zapewniał mnie, że nic w systemie nie grzebał. rc.local jest wpisane aby się uruchamiał dhclient, może to dlatego... ale był on wpisany tam już od samego początku i działało, do pewnego momentu niestety. Teraz żeby uruchomić kompa trze wyjąć kabel od neta, poczekać na załadowanie fedory, podłączenie kabla i wpisanie w konsoli 3 linijek (ifconfig eth0 down, ifconfig eth0 hw ether..., oraz ifconfig eth0 up) wtedy net działa :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renegade Napisano Luty 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2007 Skąd kolega ma ten Internet ? to jakaś sieć osiedlowa czy jak ? Pokaż co masz w pliku: /etc/sysconfig/networg-scripts/ifcfg-eth0 oraz wykonaj polecenie ifconfig na początku czyli wtedy jak Ci nie działa Internet, oraz na końcu czyli po wklepaniu tych 3 linijek wynik jak możesz wklej tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2007 Net działał i było ok. Skąd kolega ma ten Internet ? to jakaś sieć osiedlowa czy jak ? Nie wiem jakie to teraz ma znaczenie czy to osiedlówka czy nie.... Cały mój problem POLEGAŁ na adresie MAC, który trzeba było zmienić. Wszystko było już jak w najlepszym porządku. Net dalej działa ale nie po restarcie, wiec co mi da ifconfig teraz jak net jest wporzadku, tyle że nie chce się uruchamiać po restarcie...? Może mam usunąć z rc.local czwartą linijke tzn. dhclient eth0. Coś czuje, że to ona zawadza.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi