Moby_dyc Napisano Styczeń 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 Mam pytanie dotyczące udostępniania drukarek dla kompów z WINxx. Szukałem na forum podobnego problemu ale nigdzie nie znalazłem. Mam Fedore 6 - śmiga jak ta lala ale z drukarkami mam kłopot, a ludzie w firmie trują mi głowę gdy przełaczam się na F6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Styczeń 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 Poprzez sambe udostępniasz drukarkę prościzna jak instalacja M$ winxx, tylko musisz odczekać chwile żeby win ją zobaczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Styczeń 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 mam ten sam problem. napisalem nawet nowy temat ale nikt nie odpisał... trudno... ja mam sambe i jakoś w windzie mi jej nie odczytuje :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 Bo trzeba ja skonfigurowac. O tym jest dosc duzo w sieci, wiec nie bede tego powielal. Chocby to: http://www.linuxheadquarters.com/howto/net...ing/samba.shtml Trzeba tylko stworzyc nowa drukarke pod CUPS - podczas wyboru sterownika wybierz Raw Que, dzieki czemu inni w sieci beda mogli uzywac sterowników windowsowych. Moze byc tylko pewien problem, bo WinXP z uporem maniaka próbuje sie z drukarka laczyc bardziej niz powinien. Samba go nie oszukiwala i nie drukowal, chyba ze cos sie pozmienialo w rejestrze. Przynajmniej tak bylo na etapie FC3 i FC4. Moze ktos potwierdzi, czy tak jest z FC6. Ale o tym pewnie tez cos sie w sieci znajdzie. To wszystko co mi sie przypomnialo o uwspólnianiu drukarek. P.S. Jeszcze mi przyszlo do glowy, ze gdzies cos kiedys czytalem o wgrywaniu sterowników drukarki tak, aby kazdy mógl je jakos sciagnac... W kazdym razie to dowodzi tylko elastycznosci samby, jak i reszty systemu Narazie skupcie sie na samym uwspólnieniu jakiejkolwiek drukarki - jak, jest to w w.w. linku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moby_dyc Napisano Styczeń 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 Jutro sprawdzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_tedora6 Napisano Kwiecień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2007 Spróbujcie zainstalować sterowniki na Windowsie z firmy Adobe PS dla windows poterm dobrze skonfigurować CUPS wreszcze przyznać w sambie adres lokalny dla łaczenia sie z Sambą oraz zezwolenie na przeglądanie oraz zapisywanie w sambie i spool. Ewentualnie można pomyśleć nad cupsaddsmb -a dla dodania sterowników do (_linuxa_ → Linuksa) ORT i pobieranie ich na klientach. powalczyłem jeden dzień i wszystko ustawiłem. polecam sterowniki z CUPS są lepsze niż adobe, więc udostępnijcie na serwerze druku te z CUPS. wiecej na stronie linuxdlafirm oraz bardzo elegancko w chip.pl pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi