Skocz do zawartości

Grub Nie Daje Rady

orzeszko

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wygląda tak: mam płytę główną na chipsecie i915, dwa napędy optyczne oraz dwa dyski IDE. Z racji, iz płyta posiada tylko jedno PATA podpinam do niego napędy optyczne a dyski podpinam poprzez kontroler FastTrak100. Dokładnie to tak: IDE1 - dysk 20GB (master), IDE2 - dysk 40GB (master). Ponieważ jest to kontroler RAID i nie ma opcji 'natywnego IDE' tworzę tak jakby dwie macierze z tych dysków (to znaczy w każdej macierzy po jeden dysk): Macierz 1 - SPAN - dysk 20GB, Macierz 2 - SPAN 40GB. Nastepnie na dysku 20GB mam zainstalowanego Windowsa XP, na dysku 40GB Fedore (nie obyło się bez 'all-generic-ide'). I teraz problem - chcę botować z dysku 40GB i oczywiście z GRUB-a.

device.map
(hd0) /dev/hde
(hd1) /dev/hdg

Botowanie linuksa przebiega poprawnie natomiast przy botowaniu Windowsa zawsze mam błąd nr 13.

Botowanie windowsa
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1

Próbowałem juz nawet sztuczkę z mapowaniem

map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)

/* odwrotnie też próbowałem */

i dalej to samo. Próbowałem wgrać GRUB-a do MBR tego dysku 20GB (z Windowsem) - na starcie błąd nr 17. Próbowałem zrobić sztuczkę ze zgraniem boot sectora z hdg1 (tam się znajduje jądro) i uruchamiac linuksa nt loaderem (oczywiście zamieniam wtedy kolejność botowania, tak aby votował się z macierzy 1, tej z dyskiem 20GB)- pojawia się wtedy napis GRUB i na tym zwisa...

Prosze o jakieś sugestie. WIem, że gro winy spada na kontroler, który ni jak nie mozna zmusić do pracy bez RAID-a... ale przecież nie ma rzeczy niemozliwych :D

Jak dokladnie probowales ?

Sprobuj

title bootowanie WinXP
        map (hd0) (hd1)
        map (hd1) (hd0)
        makeactive
        root (hd1,0)
        chainloader +1

lub w ostatecznosci tak

title bootowanie WinXP
        rootnoverify (hd1,0)
        map (hd0) (hd1)
        map (hd1) (hd0)
        makeactive
        chainloader +1

Jak nie jeden to drugi sposob musi ;) zadzialac...

Powodzenia

no być może kolejność rzeczywiście ma tu znaczenie, ale pamiętam w tej całej swojej walce, że próbowałem też mapować dyski na samym początku, przed 'rootnoverify' ... coś się boję, że GRUB nie trawi tego FastTraka... moja opinia jest pogłębiona przez to, że nawet próbowałem to zrobić tak: na dysku 40GB założyłem (jeszcze przed instalacją Linuksa) partycję FAT32 jakieś 8MB. Windows instalowałem na dysku 20GB. Botujący był ustawiony 40GB. Partycja była potrzebna, gdyz instalator twierdził, że musi mieć do tego dysku dostep bo chce tam wgrać swoje pliki (podejżewam boot.ini, ntdetect i ntldr). Potem kopiował pliki i po pierwszym restarcie (instalator) stwierdził, że mu coś nie pasuje, że nie ma dostępu do partycji ...

Zrobiłem! Ale... przez przypadek. Po kolei

device.map
(hd0)   /dev/hdg
(hd1)   /dev/hde

i teraz

grub> root (hd0,0)
Filesystem type is ext2fs, partition type 0x83

i z tym się zgodzę, ale

grub> root (hd1,0)
Filesystem type is ext2fs, partition type 0x83

i z tym już mi się ciężej zgodzić, ale

grub> root (hd2,0)
Filesystem type unknown, partition type 0x7

i tu już zaczynam kumać, gdzie leżał problem. Dla naświetlenia sprawy (radzę spojrzeć na 'device.map')

Disk /dev/hde: 20.4 GB, 20411080704 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 2481 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hde1   *           1        2480    19920568+   7  HPFS/NTFS

Disk /dev/hdg: 40.0 GB, 40020664320 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4865 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hdg1   *           1         914     7341673+  83  Linux
/dev/hdg2             915        4865    31736407+   f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/hdg5             915        1012      787153+  82  Linux swap / Solaris
/dev/hdg6            1013        4865    30949191   83  Linux

Z powyższego, co wynika z gruba postanowiłem

title WindowsXP
        rootnoverify (hd2,0)
        map (hd0) (hd2)
        map (hd2) (hd0)
        chainloader +1

i to działa !! Windows się ładuje bez zająknięcia. Ważne, że działa, ale pytanie brzmi: dlaczego właśnie tak?

Spróbowałem odpowiedzi: grub na starcie widzi dysk oraz matrycę. Widzi je niejako osobno - przy instalacji w sekcji partycjonowania pokzaywał mi dysk /dev/hdg oraz jakiś /dev/mappe/jhkjh_oiojh1 (to tylko przykład) pochodzący niejako z BIOSU raida (że niby kontrolera). I dlatego też tak to widzi GRUB. Stąd windows na urządzeniu (hd2) ... a może się mylę... :lammer:

Tym niemniej zostawiam to dla potomnych i proszę wkleić w sekcji FAQ GRUBa pod tematem 'GRUB, Windows i kontroler RAID' :rolleyes: