phoenixrobgnia Napisano Luty 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2007 witam wszystkich mam maly problem po wpisaniu dns.ow dla neo w pliku resolv.conf internet smiga ale po restarcie kompa plik resolve.conf powraca do pierwotnej postaci czyli ; generated by /sbin/dhclient-script nameserver 192.168.1.1 nameserver 0.0.0.0 search localdomain i za kazdym razem musze dodawac dns dla neo co moze byc przyczyna? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2007 No przeciez masz tam wyraznie napisane -> generated by /sbin/dhclient-script DHCP Ci to robi. Nie chce mi sie rozpisywac, ale wrzuc w szukajke resolv.conf (resolv nie resolve) to znajdziesz na forum troche info... A tu rozwiazanie -> http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...;hl=resolv.conf Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoenixrobgnia Napisano Luty 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2007 wielkie dzieki EXBROS edytowalem wpis w dhclient.conf tylko ze teraz wpis w resolv.conf po restarcie kompa wyglada tak ; generated by /sbin/dhclient-script search domenka.do.przeszukiwania.lan nameserver 194.204.159.1 nameserver 194.204.152.34 nameserver 192.168.1.1 nameserver 0.0.0.0 moze podpowiecie jak edytowac poprawnie plik dhclient.conf fakt ze internet smiga tylko ze ten wpis w resolv.conf mnie denerwuje pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2007 search domenka.do.przeszukiwania.lan nameserver 194.204.159.1 nameserver 194.204.152.34 nameserver 192.168.1.1 nameserver 0.0.0.0 Nie mam pojecia skad sie tam wziela search domenka.do.przeszukiwania.lan (???) ale gdzies ktos musial to dopisac. FC (nawet jej zautomatyzowane procesy i konfiguratory - czytaj: m.in. DHCP) nie jest na tyle dowcipna zeby strzelic taki wpis Nic mi nie przychodzi do glowy (poza przejrzeniem jeszcze raz plikow *.conf i przesledzeniem skryptow ktore moga dodawac te smieci), i skoro dziala, to bym sie zajal przegladaniem jakichs ladnych stron i juz nie grzebal Moze za jakis czas z nudow bym do tego problemu wrocil?... Pozdro // ===== edit ===== teraz zauwazylem drobiazg... Czy zrobiles dokladnie tak jak bylo podane we wskazanym przeze mnie watku? To echo "nameserver 194.204.159.1" > /etc/resolv.conf echo "nameserver 194.204.152.34" >> /etc/resolv.conf powinno podmienic resolv.conf, a skoro wyglada jak wyglada to znaczy ze cos go edytuje juz po /etc/rc.local, i to bardzo dziwnie - bo dopisuje linie nad i pod oryginalnymi ???... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Luty 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2007 Dowcipny był i jest może administrator sieci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi