Saek Napisano Luty 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 Witam. Od kilku dni mam problem z aktualizacją (jeden pakiet + zależności, pozostałe działają) sprawa dotyczy pakietu xine-lib - 1.1.4-1.fc6.i386. Yum wywala: "Missing Dependency: xine-lib = 1.1.3 is needed by package xine-lib-moles". Nie kumam dlaczego nie chce pociągnąć zależności. Chyba powinno być tak, że jak zamieszcza się aktualną paczkę to i zależności do niej powinny być w repozytoriach Yum jest skonfigurowany raczej poprawnie: core, extras, updates, livna, macromedia. Wie ktoś co jest grane? Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 A skąd masz pakiet xine-lib-moles? Nie wygląda, aby był w repozytorium livna, więc trudno wymagać aby był uwzględniony w zależnościach tego repozytorium. W repozytorium livny rolę tej paczki gra xine-lib-extras-nonfree. Według mnie, wystarczy odinstalować pakiet xine-lib-moles, a doinstalować xine-lib-extras-nonfree i to rozwiąże tak potrzebne zależności, jak i dostarczy potrzebnych narzędzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 Yum jest skonfigurowany raczej poprawnie: core, extras, updates, livna, macromedia. Wie ktoś co jest grane? Chyba cos krecisz Nie wiem co to za pakiet ten xine-lib-moles, ale nie ma go w extras ani na livnie, wiec cos namieszales... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 ta paczka jest w repo "freshrpms" i chyba(?) "Dries". Przyglądając się tej paczce, to odpowiada ona paczce xine-lib-extras z repozytorium "extras", po uzupełnienieu paczką xine-lib-extras-nonfree z repozytorium "livna". Objasnienie za freshrpms: MOLES stands for MPEG and Other Legally Encumbered Stuff... yeah, plain silly. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Luty 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 Nie kręcę Nie powiedziałem, że ten pakiet jest w którymś z repozytoriów aktualnie u mnie działających Już się sprawa wyjaśniła. Pakiet wywalony. Update zrobiony A co do tego kręcenia to .... exbros pamiętasz jak pomagałeś mi odkręcić sprawe nie działającego mplayera?? Właśnie wtedy instalowałem Xina a dzisiaj widzę efekty No ale najważniejsze, że już wiem o co chodzi i problem rozwiązany. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 Cieszę się, że już się wyklarowało! A po przeczytaniu wątku który wskazałeś to właśnie exbros Ci radził, abyś uporządkował repozytoria - Dobrze radził! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Luty 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 Cieszę się, że już się wyklarowało! A po przeczytaniu wątku który wskazałeś to właśnie exbros Ci radził, abyś uporządkował repozytoria - Dobrze radził! Pozdrawiam! Tak też wtedy zrobiłem ale niestety troche paczek się wcześniej zainstalowało - dzisiejszy błąd to zapewne jedna z nich. Jeszcze raz dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi