orzeszko Napisano Luty 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 Mam taki leciwy sprzęt: Celerona 400MHz na płycie z chipsetem SiS620 (o ile dobrze pamiętam) i po updacie kernela do 2.6.19-1.2895 nie działa mi mysz. Wszystko ładnie się ładuje, mozna się zalogować ale wszystko zklawiaturki. Kursor ani drgnie. Ani na PS2 ani na serial. Czy to jakiś znany bug? Jak nie to gdzie mogę to zgłosić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 Sprawdź xorg.conf, standardowo w FC6 nie ma tam sekcji dotyczącej myszy (zwykle nie ma potrzeby). Może dodanie tej sekcji pomoże? (U mnie sprawdziłem - nie szkodzi... ) Section "InputDevice" Identifier "USB Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "ExplorerPS/2" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Luty 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 tyle, że ja mam myszke na PS/2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 To tylko nazwa, zmień na "PS2 Mouse" Sterownik jest ten sam dodane: sprawdziłem empirycznie- z PS2 też działa. edit: Niestety - wygląda, że to Ci nie pomoże - to jest błąd w tym kernelu: The Fedora core 6 kernel update has probably a nasty bug. After the kernel update to kernel 2.6.19-1.2895 the mouse on all 24 SiS 630 chipset based systems did not work anymore. Starting the systems with the previous 2.6.18-1 kernel brings the mouse back to live. Jedyne rozwiązanie jak na razie to powrót do starszego kernela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Luty 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 i tak robię. Nadzieja w następnym kernelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi