samba Napisano Luty 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2007 Witam Chciałbym aby na sambie która jest PDC a klienci to XP Pro Sp2 po 30 dniach użytkownicy widzieli ostrzeżenie o zmianie hasła.Hasło powinni zawierać historię haseł tz hasła nie mogą się powatarzać jedno po drugim i aby user 5 dni przed 30 dniami widział ostrzeżenie że zostaje mu 5 dni na zmianę hasła. Próbowałem ustawić to na kilentach tj w XP w ustawieniach zabezpieczeń lokalnych ustawiłem maksymalny okreś ważności hasła na 30 i minimalny na 5 jednakże po tym czasie nie wyskoczyło nic i hasło dalej było to samo próbowałem różnych opcji i nie wiem dlaczego hasło usera dalej było to samo, w dodatku nie wyskoczył żaden monit o prośbę zmiany hasła. Wydaje mi się że może być coś nie tak w smbpasswd lub przy założeniu userów. Macie może jakieś pomysły jak powinna wyglądać składnia dodania usera aby powyższe opcje zadziałały? P.S UWAGA wszyscy userzy Unixowi mają powłokę /dev/null aby nie mogli logować się na (_linuxa_ → Linuksa) ORT tj mają założone konta przez useradd ale z powłoką /dev/null oraz tradycyjnie założone konto samby smbpasswd -a user itp itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi