Skocz do zawartości

"zwis" Fedory 6

filu1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem totalnym nowicjuszem jesli chodzi o linuksa.

Zainstalowałem Fedore bez wiekszych problemów, po instalacji wszytkko chodzilo bez zarzutu, lecz po kilku minutach "zwis".

Pierwszy raz zawiesiła się gdy szukalem okna terminala. Potem zauważyłem że wiesza sie w rózych sytuacjach:

1.Poszukiwania terminala

2.Bootowanie

3.Podczas proby podmontowania prtycji fat ( po kilku próbach zdązyłem)

4.Przegladanie tego forum

system sie blokuje nie mozna zrobic nic poza restartem, czasem po restarcie system sie wgrywa, ale wybrac uzytkownika moge tylko tekstowo, serwer x nie che wstać, po kolejnym resecie włacza sie gnome.

Nie wiem czy to kwestia jakis sterownikow bo jak powiedizalem poza wpisem w fstab nic nie zrobilem, zadnej aktualizacji, a przed dopisaniem system też sie wieszal:(

Z góry dziękuje za pomoc:)

Oto moj sprzęt:

Płyta główna:  
  Typ procesora   AMD Sempron 3000+  
  Nazwa płyty głównej   Gigabyte GA-K8NS (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)  
  Mikroukład płyty głównej   nVIDIA nForce3 250, AMD Hammer  
  Pamięć fizyczna   512 MB (DDR SDRAM)  
  Typ BIOS'u   Award Modular (10/19/05)  
  Karta graf   NVIDIA GeForce FX 5200 (128 MB) 
  HDD SEAGATE 150GB 

Ja przy takich zwisach miałem uszkodzoną płytę główną. Wymieniłem płytę główną i jak dwa lata temu skonfigurowałem sambę na linuksie tak do tej pory sie nic nie dzieje. Drugi przypadek to ruter na linuksie tsh sie zwieszał, po testach okazało sie że dysk mam uszkodzony wymiana dysku no i pomogło ruter działa od roku bez problemów. Ale niech sie wypowie ktoś bardziej doświadczony

Z góry dziękuje za pomoc:)

Z ta pomoca moze byc dosc ciezko...

Przyczyn takich zwisow moze byc kilka, ja obstawiam problem ze sprzetem: zle lub zbyt wysrobowane ustawienia w BIOSie, padnieta pamiec, sypiacy sie dysk, za slaby zasilacz, przegrzewajacy sie procesor/pamiec/grafika, uszkodzenie plyty glownej, uszkodzenie karty graficznej...

Pod innymi systemami (miales/masz jakies inne systemy zainstalowane na tym sprzecie?) nie dochodzi do zwiech?

Na poczatek proponuje gruntownie sprawdzic sprzet (testy typu burn-in).

Przyczyn przywieszen (ale raczej nie calkowitych zawieszen) moze byc jeszcze kilka: wylaczony SWAP, pracujacy prelink, beagle...

Ciezko wywrozyc.

Powodzenia

Witam

Mialem podobny problem. Komputer z FC6 mi sie zwieszal i reagowal tylko na twardy reset.

Stwierdzilem ze nie bede sie stresowac. Zainstalowalem inna dystrybucje (Ubuntu 6.12) i nic mi sie nie wiesza. System dziala szybko i stabilnie.

W FC6 jest jakis bug, a szkoda. Podoba mi sie ten system ale stabilnosc na pierwszym miejscu.

Pozdrawiam

Wydaje mi się, że próby z innymi systemami mogą nic nie przynieść.

Raczej trzeba dobrze przejrzeć sprzęt. Wrzucić defoltowy bios, sprawdzić czy procek się nie przegrzewa.

A w pierwszej kolejności sprawdziłbym pamięć jakimś dokładnym testem np: "memtest"

Przyczyn sprzętowych może być naprawdę dużo i trzeba je eliminować kolejno testując podzespoły.

pozdrawiam

Wiec..

Zgodnie z radą sprawdziłem kompa pod innym linuxek MPentoo2006,1 i Knoppixem 3.4, test pamięci nie pokazał żadnych błedów, fabrycznego biosa nie wgrywalem bo nic w nim nie zmienialem. a system dalej sie wiesza:(

W któryms poscie czytałem, że moga to byc problemy z gnome wiec moze zmienic na kde?? tylko jak to zrobic??

Ja wpominałem nie o fabrycznym biosie ale o jego ustawieniach defoltowych.

A jeśli chodzi o wgranie biosu to wtedy najnowszej jego wersji.

Pozostało Ci sprawdzać dalej pozostałe elementy grafikę, procka, płytę.

Sprawdź czy system wiesza się także pod konsolą bez startowania X-sów

• 2 weeks later...

Witam,

Przyłączam się do wątku. Mam dokładnie te same problemy, FC6 wiesza się z niewiadomych powodów w sobie tylko znanych sytuacjach. Także filu, nie jesteś osamotniony. Kompa mam całkowicie sprawnego, testowany x razy. Z poprzednimi wersjami FC nie miałem ŻADNYCH problemów. Teraz ponownie powróciłem do FC5 i jest wszystko ok. A szkoda, bo FC6 naprawdę się mi spodobała. A tak, albo znajdę gdzieś rozwiązanie albo poczekam na FC7.

Pozdrawiam