Skocz do zawartości

Fedora 6 X86_64

Kriss

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy problemy z aktualizacją po instalacji systemu, ciągle dostaje info że są konflikty pomiędzy pakietami. Jeśli uda mi się minąć jeden problem to zaraz mam 5 następnych. Nie wiem czemu. Przykład: chce zaktualizować kernel, dodatkowo musi zaktualizować kilka pakietów między innymi mkinit coś tam, w tym pakiet nash, okazuje się że potrzeba pakietu nash w wersji jakiejś tam a na serwerze jest starsza, jednak jak patrze to mam z płytki po instalacji zainstalowaną tą potrzebną wersję i tak w kółko... Zrobiłem reinstalacje jeszcze raz i jest tak samo :/ Może inne repos trzeba mieć dla struktury 64-bit? Ja dodałem do repos tylko livnę sugerowaną w poście doczepionym (FC6), czyli zainstalowałem pakiet: rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-6.rpm

Co mam zrobić żeby pozbyć się tych problemów? Jak ma być skonfikurowany yum, przy takiej strukturze? HELP!! Bo szlak mnie tu trafi...

• 6 months later...
to chyba standard przy tej wersji

Nie ma to jak zgorzkniały, 32-bitowy dekadent...

zreszta sciaganie wszsytkieho 2 razy tez mi sie wydaje co nieco dziwne dla 32bit i drugi raz 64bit

zaleznosci sa podwójne albo brakuje cos dla 32 bit albo 64bit tak ze yum ma 2 razy większy problem

... głoszący herezje... (;

Trochę prawdy w Twojej wypowiedzi jest. Jednak tylko część pakietów w systemie egzystuje w dwóch architekturalnych wersjach i są to głównie biblioteki. A sam yum spisuje się wyśmienicie na 64-bitowym systemie, o czym może świadczyć chociażby fakt, że sam Red Hat w najnowszej wersji swojej sztandorowej dystrybucji pozbył się swojego up2date'a i zastąpił go właśnie yumem.

Co mam zrobić żeby pozbyć się tych problemów? Jak ma być skonfikurowany yum, przy takiej strukturze?

Yuma nie trzeba specjalnie konfigurować. Nie napisałeś nic o genezie swoich problemów. Używasz jakiegoś nieoficjalnego repozytorium?

Wklej przykładowy wyciąg z nieudanej operacji yuma. Zważ, że wśród nas nie znajdziesz profetów, ani kogoś mądrzejszego od siebie, a jedynie ludzi, których zdolność przeszukiwania zasobów światowej pajęczyny przekracza średnią.

Spróbuj zainstalować yum-utils:

yum install yum-utils

i wklej nam wyjście polecenia:

package-cleanup --problems

Powodzenia.