jurek_cool Napisano Luty 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2007 Witam. Zacznę od tego że z (_linuxa_ → Linuksa) ORT jestem prawie całkiem zielony (umiem tylko tyle ile "liznąłem" na lekcjach SOiSK). Chciałbym podłączyć się do sieci bezprzewodowej. Sieć jest przepuszczona przez router, a router działa jako Access Point. Jeżeli ktoś byłby na tyle miły to mógłby mi podać co i jak zrobić... najlepiej krok po kroku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Luty 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2007 Witam. Zaczne od tego ze z (_linuxa_ → Linuksa) ORT jestem prawie calkiem zielony (umiem tylko tyle ile "liznalem" na lekcjach SOiSK). Chcialbym podlaczyc sie do sieci bezprzewodowej. Siec jest przepuszczona przez router, a router dziala jako Access Point. Jezeli ktos bylby na tyle mily to móglby mi podac co i jak zrobic... najlepiej krok po kroku Njaszybciej i najlepiej bez konfiguracji karty WiFi na linuksie to wyposazyc sie w Acces Point'a który pracuje w trybie AP Client i Podpiac do niego antene a od kompa do AP podciac sie (_jush_ → juz) ORT po zwyklej skretce i nie ma problemów z konfigaracja sieci wtedy. To moje takie krentactwo, (_napewno_ → na pewno) ORT nie o to Ci chodzilo ale jak ci nie wyjdzie z konf sieci WiFi to jedyne twoje rozwiazanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2007 Najpierw musisz skonfigurować kartę wifi - jak podasz jaka to karta, to będzie można pomysleć o poradach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_cool Napisano Luty 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 Karta sieciowa to "Broadcom 802.11g sieciowy adapter" (a cały komputer to Fujitsu-Siemens AMilo por V2055). Router to model BR 604G firmy ASMAX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 karta powinna być bez problemu obsługiwana (wiele opisów jest na forum). Jeszcze sprawdź chipset karty. Jako root wpisz w konsoli: lspci | grep Network i podaj wynik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_cool Napisano Luty 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 OK. Wyszło mi takie coś: 00:06.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02) Teraz co dalej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 jeszcze jedno pytanie: czy masz możliwość podłączenia do Internetu po kablu? to bardzo ułatwi doinstalowanie potrzebnych pakietów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_cool Napisano Luty 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 Jeżeli uda mi się odciągnąć siostrę od kopma to oczywście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 to teraz poczytaj Ten wątek Są tam opisane oba sposoby: z wykorzystaniem modułu bcm43xx i odniesienia do metody z użyciem ndiswrappera. U mnie działają oba Pamiętaj, że jedna metoda wyklucza drugą (nie mogą być zainstalowane w tym samym czasie). Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_cool Napisano Luty 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 OK. Zrobiłem wszystko tak jak było napisane, zaden błąd nie wyskoczył ale gdy próbowałem podłączyć się do sieci za pomocą system-config-network wyskoczyło mi takie coś: Component: system-config-network Version: 1.3.95 Summary: TB94e1a8fa sharedtcpip.py:176:route_update:TypeError: sequence item not a string or unicode object Traceback (most recent call last): File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/gui/sharedtcpip.py", line 284, in on_routeAddButton_clicked route_update(xml, device) File "/usr/share/system-config-network/netconfpkg/gui/sharedtcpip.py", line 176, in route_update clist.append([route.Address, route.Netmask, route.Gateway]) TypeError: sequence item not a string or unicode object Local variables in innermost frame: device: Device.AutoDNS=true Device.Hostname= Device.Type=Wireless Device.Wireless.Rate=2M Device.Wireless.Mode=Master Device.Wireless.Key=jurekcool Device.Wireless.Channel=6 Device.Wireless.EssId=Damian Device.IPv6Init=false Device.StaticRoutes.1.Gateway=['192.168.2.1'] Device.StaticRoutes.1.Netmask=['255.255.255.0'] Device.StaticRoutes.1.Address=['192.168.2.3'] Device.Netmask=255.255.255.0 Device.BootProto=none Device.Device=eth1 Device.OnBoot=false Device.IP=192.168.2.3 Device.Alias=0 Device.Domain= Device.OnParent=false Device.DeviceId=eth1 Device.AllowUser=false Device.Gateway=192.168.2.1 xml: <glade.XML object (PyGladeXML) at 0xb7a2911c> route: Route.Gateway=['192.168.2.1'] Route.Netmask=['255.255.255.0'] Route.Address=['192.168.2.3'] clist: <gtk.CList object (GtkCList) at 0xb771552c> Czy to jest błąd (_linuxa_ → Linuksa) ORT czy czegoś innego? Bo z tego co pamiętam to w tej Fedorze którą mam zainstalowaną to nawet dzwięk nie działał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 A możesz otworzyć konfigurację sieci w GUI poprzez "system - admnistracja - sieć"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_cool Napisano Luty 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 Mogę toak odpalić, ale przed chwilą zorientowałem się że ani ndiswrapper ani bcm43xx nie zainstalowały karty do końca... Przy bcm43xx nie wyskakiwało nic, a w ndiswrapper podzas instalacji sterownika wyskoczyło coś takiego: installing bcmwl5.sys ... couldn't get manufacturer section - installation may be incomplete Mnie się zdaje że jest to wina samego (_linuxa_ → Linuksa) ORT bo przed chwilą dostałem zaskakującą wiadomości o gotowości do zaktualizowania 224 pakietów ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 zaktualizuj system yum-em z konsoli! yum update a co do błędu ndiswrappera to skąd wziąłeś sterownik windowsowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_cool Napisano Luty 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 Sterownik wziąłem ze strony ftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/...iver/80211g.zip. Mimo że mam komputer firmy Fujitsu-Siemens to chyba nic nie robi jak ściągne sterownik do tego samego modelu karty tylko w komputerze innej firmy?? A co do yuma to chyba sobie go odpale na noc.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 Pobrałeś sterownik dla XP 64 bit - Fedorę też masz 64 bit? a jaki masz procesor w lapku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi