artmit Napisano Luty 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 Witam wszystkich, Może ktoś zetknął się z takim problemem: serwer na płycie Gigabyte GA-965G-DS3 (karta sieciowa zintegrowana Marvell Technology Group Ltd. 88E8053 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (rev 22)), Fedora Core 6, samba-3.0.24. Serwer niby pracuje, lecz od czasu do czasu następuje utrata połączenia sieciowego - link (LED) na karcie i switchu (Linksys SRW2024) jest OK, serwer przestaje widzieć cokolwiek ze świata zewnętrznego, jedyne rozwiązanie w tym momencie to albo restart serwera albo, co dziwne, wyjęcie na chwilę i włożenie z powrotem kabla sieciowego do serwera. Zwykle dzieje się to po jakiejś operacji typu kopiowanie plików na udostępniony zasób Samby (w sieci pracują hosty na Win XP i Mac OS X). W logach poza standardowymi komunikatami (srv_check_incoming_message: BAD SIG: seq 2 got SMB signature of) za bardzo niz nie zauważyłem. Dziś pewnie przestawię debug level na 10 i jeszcze popatrzę, lecz za bardzo nic mi do głowy nie przychodzi. Sprawdzałem już kable sieciowe, z drugim serwerem (na FC2) wszystko działa jak burza... Dodatkowo zauważam w ifconfig niepokojące rzeczy (errors i overruns): RX packets:30714309 errors:3 dropped:0 overruns:3 frame:0, ale nie wiem czy nie powstają one po tym rozłączaniu kabla sieciowego. Ma może ktoś jakiś pomysł, bo mi się wyczerpały już chyba.... please.... Pozdrawiam Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi