el Piotro Napisano Luty 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2007 Więc. Sieć WAN ma 10 podsieci, w jednej z nich znajduje się główny serwer oraz serwery na podsieciach. Posiadam domene abckrowki.pl Każda podsiec ma ileś stacji roboczych. Chciałbym mieć możliwość rozwiązywania nazw stacji roboczych na podsieciach za pomocą DNS'a z głównego serwera, czyli pisze bordo.abckrowka.pl i szuka w ktorej sieci ma stacje o takiej nazwie i pozwala mi na ping do niej. | Serw Głowny 10.0.02 |-->Hosty |->(Ser 10.0.1.1) DNS i DHCP->|->Host 10.0.1.10(komp laciata) |->(Ser inne IP itd, wiele hostów) |->(Ser 10.0.2.1) itd->|->Host IP 10.0.2.10(komp bordo) itd Mam nadzieje że coś z tego widać, cóż i jak pisałem jak skonfigurować DNS i DHCP aby na głównym mógł rozwiązać nazwe każdego hosta z każdej podsieci, nazwy hostów nie powtarzają się w podsieciach, routing działa idealnie. Nie chce to realizowac na poddomenach, czyli host.poddomena.domena.pl, tylko host.domena.pl, czy to jest wykonalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr-owl Napisano Luty 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2007 Więc. Sieć WAN ma 10 podsieci, w jednej z nich znajduje się główny serwer oraz serwery na podsieciach. Posiadam domene abckrowki.pl Każda podsiec ma ileś stacji roboczych. Chciałbym mieć możliwość rozwiązywania nazw stacji roboczych na podsieciach za pomocą DNS'a z głównego serwera, czyli pisze bordo.abckrowka.pl i szuka w ktorej sieci ma stacje o takiej nazwie i pozwala mi na ping do niej. | Serw Głowny 10.0.02 |-->Hosty |->(Ser 10.0.1.1) DNS i DHCP->|->Host 10.0.1.10(komp laciata) |->(Ser inne IP itd, wiele hostów) |->(Ser 10.0.2.1) itd->|->Host IP 10.0.2.10(komp bordo) itd Mam nadzieje że coś z tego widać, cóż i jak pisałem jak skonfigurować DNS i DHCP aby na głównym mógł rozwiązać nazwe każdego hosta z każdej podsieci, nazwy hostów nie powtarzają się w podsieciach, routing działa idealnie. Nie chce to realizowac na poddomenach, czyli host.poddomena.domena.pl, tylko host.domena.pl, czy to jest wykonalne? Witam, Poczytaj co na ten temat napisał Baseciq (www.baseciq.org), powinno to rozjaśnić Ci wątpliwości. Dobrze byłoby byś miał w tym przypadku tylko jeden DNS, z wielkoma jest taka różnica że się narobisz... chyba że wszystkie konfigi generujesz jakimś skryptem... Pozdrawiam, mr-owl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi