george_vader Napisano Luty 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2007 Potrzebuje serwer do przetwarzania skryptów php. Mam Apache i podczas konfiguracji stanalem przed dylematem. Bede musial czesto wrzucac moja stronke zeby ja sprawdzic. Bezpieczenstwo to sprawa podstawowa wiec nie moge robic tego jako root. Pomyslalem fajnie! moge uzyc UserDir i wtedy jednoczesnie pracowac na swoim koncie i miec latwy dostep na serwer. ale... "Aby strona sie wyswietlila nalezy ustawic odpowiednie prawa dostepu - tak by Apache (domyslnie z prawami uzytkownika http) mial prawo do odczytu. Katalog domowy jan powinien miec ustawione prawa 711. Katalog przechowujacy jego strone czyli public_html powinien miec 755. Kazdy katalog zawierajacy elementy strony powinien miec równiez uprawnienia 755. Pliki strony natomiast 644." no i problem w tym ze nie chce udostepniac swojego katalogu domowego. Pomyslalem zeby zrobic nowe konto tylko do pisania stronki ale to dosc malo wygodne. Móglbym jeszcze udostepnic katalog roota ze strona mojemu uzytkownikowi ale tez mam watpliwosci czy to bezoieczne. Czy jest jakies inne rozwiazanie które byloby bardziej praktyczne? Pyt nr 2 Czy doyslna konfiguracja Apache'a mi wystarczy i moge czuc sie bezpieczny? Czy nalezy cos zmodyfikowac? Pyt nr 3 Chcialbym zeby Apache uruchamial mi sie na starcie systemu. Znalazlem rozwiazanie dla Suse ale wygladalo to dziwnie. Co poczac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Luty 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2007 a chcesz to robic na chmodach czy jakims innym softem bo jest kilka, jak to soft kazdy ma swoje plusy i oczywiscie minusy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
george_vader Napisano Luty 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2007 Po zastanowieniu myśle ze moj 3 pomysl z katalogiem roota jest kiepski i wapie nawet czy mozna go zrealizowac. Pierwszy to oczywiście odpowiednie ustawienie UserDir i prawa dostępu jak napisalem uzywajac chmod. O sofcie nic nie wiem. Czekam na pomysły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi