Skocz do zawartości

Fedora Core 2 I /home

M-A-R-E-K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

A wiec tak, stworzylem jakis czas temu sobie takie partycje

swap (512mb)

/ (10gb)

/home (80gb)

I wszystko pieknie, chodzilo mi o to zebym gdy nastepnym razem bede musial instalowac FC to zeby wszystkie moje filmy i jeszcze troche film'ow :-) i inne dane wlacznie z moimi ustawieniami byly przechowywane na tej wlasnie partycji. Myslalem rowniez ze gdy nastepnym razem bede instalowal kolejna wersje fedory to moje konto /home/marek nie zostaie naruszone, historia potoczyla sie tak ze za bardzo kombinowalem z fedora i musialem zainstalowac na nowo FC2

Proces instalacji robilem zwyczajnie przy pytaniu jakich uzyc partycji , wybralem manual i zaznaczylem ze system ma sie zainstalowac na "/"

Instalacja sie zakonczyla wyskakuje okno logowania, no to wpisuje

login: marek

haslo: ***************

I wtedy wyskakuje mi ze nie moge sie zalogowac na te bo sa jakies sprzecznosci.

wiec zalogowalem sie jako root, pomyslalem sobie ze moze trzeba zalozyc tego uzytkownika wiec pisze, adduser marek a tutaj mily komunikat ze uzytkownik juz istnieje, wsciekly lece zobaczyc czy mam swoje nade na /home/ wchodze tam a tam pusty katalog :-(

Czego to moze byc wina ? jakie sa przyczyny ze nie moge wejsc na swoje konto ktore rzekomo istnieje a nie moge na nie wejsc i nawet w /home/ nic nie ma.

czy istnieje mozliwosc odzyskania moich danych ??

Musiałeś coś faktycznie namieszać, bo zalogowany jako root masz dostęp do wszystkich katalogów. W zasadzie wystarczyło na partycji na, których chcialeś mieć dane przy instalacji nie zanzaczać opcji formatowania jej. Wtedy dane powinny zostać. Zmienił by się tylko sam system. Przynajmniej tak było u mnie kiedy robiłem, aby sprawdzic co się stanie w takiej sytaucji

Czy ustawiles aby ta partycja gdzie miales (/home) była ponownie mountowana na /home??

Przy ponoenej instalacji należało wybrać punkt mountowania /home na tej partycji (80gb) i ustawić żeby nie byla formatowana!!!!

Jeżeli tego niezrobiłeś należy teraz recznie ją podmoutować jako /home i powino być ok!

Panowie bardzo dziekuje wam za pomoc :-)

Udało się, pomogło zamontowanie tej partycji ( mount LABEL=/home /home )

Jednak mam jeszcze proźbę gdyby mogł ktoś napisać gdzi i jak mozna zrobic żeby partycja była cały czas zamontowana poniewaz po ponownym włączeniu komputera partcja jest znowu odmontowana

Z góry dziękuje

Ha ha ha działa i to znakomicie wpisałem to co napisał mynus

LABEL=/home            /home                  ext3    defaults        1 2

Jesli moge to wymecze tylko o pytanie wpis "defaults" do czego sie tyczy ? i co oznacza "1 2"

Wszystko działa poprawnie ale zawsze lepiej do konca wiedziec co sie wpisuje.

Poraz kolejny bardzo dziekuje.