seba22 Napisano Luty 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 Witam, Ostatnio nosi mnie aby zainstalowac na serwerze system klasy linux. Przegladalem kilkanascie dystrybucji, testowalem, wgrywalem itp. Aktualnie moja uwage przykul Fedora Core 6. Aby nie instalowac po raz "enty" systemu przygotowalem dla was 2 pytania a w zasadzie trzy albo nawet cztery. Mam nadzieje ze ktos pomoze mi znalezc na nie odpowiedz. 1. Czy na Fedorze jest mozliwe zainstalowanie drukarek: (atramentowa) HP 960 C (iglowa, serwer wydruku) EPSON LQ-300 2. Jezeli udalo by sie powiedzmy zainstalowac te drukarki to czy mógl bym je udostepnic dla komputerów klasy Windows ? 3. Czy Fedora ma pelne wsparcie dla interfejsu HID ? (wlaczajac w to klawiature oraz mysz) 4. Mozliwosc udostepnienia internetu dla komputerów klasy Windows ? ( najlepiej aby przydzielal automatycznie adresy IP [DHCP], moze jakis maly serwer proxy dla komputerów lokalnych ) z góry serdecznie dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Luty 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 1) HP chodzą bardzo dobrze, jak z epsonami nie wiem. 2) Jak zainstalujesz drukarkę, nic nie stoi na przeszkodzie, aby uwspólnić ją sambą. Może być z tym trochę zachodu, ale gwarantuję, że za 2 razem zajmie Ci to góra 5 minut 3) Mysz pod USB mi działa 4) Tu mogą być problemy - możesz się pogubić w wyborze sposobu Skonfigurowanie DHCPd mi (laikowi) zajęło 15 minut jakieś 3 lata temu (dziękuję Ci google). Proxy pewnie się znajdzie, a i czysty routing działa świetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 może nie pomogę, ale mam pytanie odnośnie udostępniania drukarki dla windows. Czy mógłbyś mi podać jakiegoś linka jak udostępnić drukarkę poprzez sambę. Mam z tym trochę problemy... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Luty 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2007 Chyba o tym niedawno pisalem Poszukam... //edycja Ot np. tu: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...p;hl=drukark%EA Nienowe, ale w gruncie rzeczy to samo. A nowszy temat zapadl sie pod ziemie //edycja 2 Mozesz sprecyzowac z czym problem? Z checia pomoge, choc robilem to dawno temu i niewiele juz z tego pamietam jesli nie mam tego przed oczami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2007 1) HP chodzą bardzo dobrze, jak z epsonami nie wiem. Jak chodza HP - nie wiem, ale iglowki nie maja prawa nie chodzic Niezaleznie od marki/modelu... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi