M-A-R-E-K Napisano Wrzesień 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2004 Prubujac zainstalowac obsługe NTFS w linux'sie sugerowałem sie tym opisem moj plik /etc/fstab wygląda tak: /dev/hda2 /mnt/windows ntfs ro,umask=0222 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hda1 swap swap defaults 0 0 /dev/cdrom /mnt/cdrom udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0 przy kolejnym etapie montowania: mount /dev/hda2 wyskakuje taki błąd: [root@marek marek]# mount /mnt/windows [mntent]: warning: no final newline at the end of /etc/fstab mount: /dev/hda2 already mounted or /mnt/windows busy mount: according to mtab, /dev/hda2 is already mounted on /mnt/windows [root@marek marek]# Jak sobie z tym poradzic, bo sie zagubiłem :-) EDIT: Ha Ha Ha przepraszam nie sprawdzilem ale po prostu to juz bylo zamontowane chodz nie wiem w jaki sposob sie to zrobilo to teraz moge juz wchodzic na dysk windowsa :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Wrzesień 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2004 po prostu to juz bylo zamontowane chodz nie wiem w jaki sposob sie to zrobilo Plik fstab montuje partycje wg wpisów - konkretnie windows u Ciebie ładuje linijka /dev/hda2 /mnt/windows ntfs ro,umask=0222 0 0 Gdybyś nie miał tego wpisu, to musialbyś montować ręcznie komendą 'mount' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M-A-R-E-K Napisano Wrzesień 10, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2004 Dzieku za wytlumaczenie. ale czy to nie jest tak ze fstab montuje to automatycznie jak sie na nowo system zaladuje ?? a mi to sie zamontowalo widocznie zaraz po tym jak wpisalem tam ta linijke i zapisalem na nowo plik :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2004 [mntent]: warning: no final newline at the end of /etc/fstab Trzeba zwrócić uwagę na ten problem. Obecnie jest na tyle błahy, że możnaby go zignorować, ale zawsze lepiej mieć wszystko OK. Musisz w pliku /etc/fstab zrobić ENTER po wszystkich wpisach, czyli po prostuustawić kursor w nowej linijce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi