Skocz do zawartości

Problem Z Połaczeniem Z Serwerem Z Zewnatrz.

marcincompl

Rekomendowane odpowiedzi

Nie moge wywolac mojego serwera z zewnatrz przez moje IP - mam lacze z reuterem i Fedore6...

Mam zewnetrzne IP, może ktoś bedzie wiedział gdzie mam je wpisac

Z tego co wyczytałem ma to być plik httpd.conf:

Wprowadziłem moje IP w pliku httpd.conf w sekcjach

NameVirtualHost 81.186.xxx.xx

i w

SerwerName 81.186.xxx.xx

ale nie działa

Próbowałem też zmienić w moim reuterze z Automatic Cofiguration-DHCP na Static IP ale woła mi abym zmienił DNS tylko nie wiem jakie wpisać?

Proszę o pomoc!

To zalezy jak masz ksonfigurowny ruter. Jesli publiczny Ip jest przypisany do twojego rutera to na ruterze musisz albo ustawić strefę DMZ dla twojego hosta na fedorze. Moesz to zrobic ustawiając najleiej statyczny adres IP dla twojego serwerka na FC i ustawić strefę DMZ właśnie dla tego adresu IP. No i po problemie masz wtedy dostepne wszystkie usługi i porty z internetu z zewnątrz sieci pod adresem IP towjego rutera. CzYli : 81.186.xxx.xx Rozwiązanie to nie wymaga konfiguracji pliku httpd.conf. Przynajmniej u mniae tak to działa. Ale mósisz zapamietec ze przy ustawiniu Strefu DMZ na hosta Fc twój serwer własnie jest całkowicie odsłoniety na zewnatrz z sieci. Dobrze by było wtery skonfigurowac sobie na FC firrewala zawalniajac porty dostepne z zewnątrz na usługi które chcesz upublicznić

Drugie rozwiązanie to przekierowanie portów na ruterze. Czyli np port 80 (dla serwera www) przekierowywójesz na adres IP twojego serwera FC w sieci lokalnej który powinien mieć równiez statyczny IP. Jeśli uruchomisz na swojej fedorze jeszcze np serwer ftp to wystarczy przekierowac na ruterze port 21 na adres IP swojej Fedory. Rozwiązanie to pozwala np na to że za ruterem możesz postawić wiele serwerów i każdemu przypisać inną rolnę np. dla jedneo serwera FC możesz przekierowc porty 80 (dla www) a dla innego serwera na FC mozesz przekierowoć inny port żeby np pełnił role serwera FTP. Dodatkowo na ruterze jak jest w miare dobry mozesz skonfigurowac firrewala i wtedy na hostach nie musisz go ustawiać. Tylko w konfiguracji firreawal nie zapomnij przepuscić ruchu na portach dla usług dostepnych na hoscie za ruterem.

Próbowałem też zmienić w moim reuterze z Automatic Cofiguration-DHCP na Static IP ale woła mi abym zmienił DNS tylko nie wiem jakie wpisać?

Proszę o pomoc!

Więc co do tej kwestii to musisz nzac adres DNS twojego dostawcy Internetu prawdopodobnie.

• 4 weeks later...

Dzieki za podpowiedź. Mój problem okazał sie bardziej złożony .Okazało sie że że reuter nie przepuszczal sygnalu serwera. Musiałem wgrac nowe oprogramowanie do niego i nie było to oprogramowanie firmowe. Po tym zabiegu reuter stał sie bardziej funkcjonalny no i co najważniejsze przepuscil sygnal na interesujacym mnie porcie.