Skocz do zawartości

Instalacja Win Xp

neomart

Rekomendowane odpowiedzi

mam zainstalowaną Fedore Core 6 i mam zamiar zainstalować windowsa xp... w dosie mam ustawiony start z CD i gdy wkładam płyte z windowsem i uruchamiam kompa to pokazuje sie napis 'sprawdzanie konfiguracji sprzetu' a potem czarne tło.....

jest to wina płyty czy moze jakies konfiguracji ?

1. Temat w zlym dziale, przenosze

2. Chodzi o zly uklad partycji dla Windowsa. Windows musi miec na poczatku dysku, albo zaoszczedzone miejsce, albo stworzona tam partycje FAT/NTFS. Mówiac na poczatku dysku mam na mysli sektory od 1 dokads. Aby sprawdzic rozklad i sektory na dysku, jakie zajmuja dane partycje, wywoluje sie polecenie z roota: (logowanie przez su -):

fdisk -l

• 2 weeks later...

specjalnie dla sylwek korzystam z opcji "szybka odpowiedz" -nie wiem po co ale skoro chce...

jak sprawdzisz rozklad to go tu wklej

windows to jest taki samolubny system, ze wydaje mu sie ze jest najwazniejszy i jak nie jest na pierwszym miejscu to odmawia.

jesli nie masz oddzielnie partycji /home to kiepsko, jesli masz oddzielna partycje /home i ona wlasnie jest pierwsza to kiepsko

jesli partycja / jest jako pierwsza a partycja /home jest oddzielna to korzystajac z np gparted liveCd usun partycje z poczatku, zrob troche miejsca na windows a partycje / zrob gdzies indziej...

Koniecznie musi być livecd??

Znalazłem livecd GParted i to waży 52 mega, co niejest w stanie udźwignąć moje połoczenie z internetem :/

Ale znalazłem jeszcze nie jako livecd tylko jako zwykły program, i tu moje pytanie, czy z poziomu takiego programu da się zformatować dysk (cały)?