neomart Napisano Marzec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2007 mam zainstalowaną Fedore Core 6 i mam zamiar zainstalować windowsa xp... w dosie mam ustawiony start z CD i gdy wkładam płyte z windowsem i uruchamiam kompa to pokazuje sie napis 'sprawdzanie konfiguracji sprzetu' a potem czarne tło..... jest to wina płyty czy moze jakies konfiguracji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Marzec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2007 1. Temat w zlym dziale, przenosze 2. Chodzi o zly uklad partycji dla Windowsa. Windows musi miec na poczatku dysku, albo zaoszczedzone miejsce, albo stworzona tam partycje FAT/NTFS. Mówiac na poczatku dysku mam na mysli sektory od 1 dokads. Aby sprawdzic rozklad i sektory na dysku, jakie zajmuja dane partycje, wywoluje sie polecenie z roota: (logowanie przez su -): fdisk -l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwek Napisano Marzec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 No tak sprawdze rozkład i co? Mam identyczny problem co neomart. Prosze o szybką odpowiedź, bo mam ochotę wyrzucić komputer przez okno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Marzec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 specjalnie dla sylwek korzystam z opcji "szybka odpowiedz" -nie wiem po co ale skoro chce... jak sprawdzisz rozklad to go tu wklej windows to jest taki samolubny system, ze wydaje mu sie ze jest najwazniejszy i jak nie jest na pierwszym miejscu to odmawia. jesli nie masz oddzielnie partycji /home to kiepsko, jesli masz oddzielna partycje /home i ona wlasnie jest pierwsza to kiepsko jesli partycja / jest jako pierwsza a partycja /home jest oddzielna to korzystajac z np gparted liveCd usun partycje z poczatku, zrob troche miejsca na windows a partycje / zrob gdzies indziej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwek Napisano Marzec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 A jeszcze mam pytanie co zrobić, aby całość dysków sformatować, i zrobić 2 dyski FAT32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Marzec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 nie bardzo wiem o co dokladnie chodzi ale ja do wszelkich operacji na partycjach/dyskach uzywam gparted jako livecd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwek Napisano Marzec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 Koniecznie musi być livecd?? Znalazłem livecd GParted i to waży 52 mega, co niejest w stanie udźwignąć moje połoczenie z internetem :/ Ale znalazłem jeszcze nie jako livecd tylko jako zwykły program, i tu moje pytanie, czy z poziomu takiego programu da się zformatować dysk (cały)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Marzec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 nie, na komputerze niemozliwe jest podciecie galezi na ktorej sie siedzi... programem zainstalowanym mozesz sobie pozmieniac partycje ktore nie sa uzywane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwek Napisano Marzec 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2007 Dzięki za szybkie odpowiedzi Ściągnąłem GParted (jako livecd, świetny program - bardzo prosty w obsłudze ), poformatowałem, wywaliłem wszystko, i mam teraz czyściutki Windows XP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Marzec 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2007 i mam teraz czyściutki Windows XP i z czego tu się cieszyć ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi