Skocz do zawartości

Uprawnienia Szarego Użytkownika

jooseq

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Po instalacji Fedory na koncie zwykłego usera instalowalem to i owo. Czasem mnie poproszono o hasło (_root'a_ → roota) ORT...i tak to sobie trwało, aż dojrzałem ikonkę w Gnomie przy zegarku dot. upoważnienia. Była opcja "zachowaj upoważnienie" chyba i "rezygnuj z upoważnienia"....

Myślałem , że to dotyczy upoważnienia otrzymanego po wpisaniu hasla (_root'a_ → roota) ORT przy korzystaniu z jakiegoś instalatora....więc zrezygnowałem z tego upoważnienia, po czym wszystko mi się sypnęło :)

Po ponownym uruchomieniu linucha nie ładuje się gdm(-login) nawet (runlevel 5), tylko miga kursor w lewym górnym rogu....

Po zalogowaniu na tym userze startx nie działa, bo nie mam uprawnień...itd itp

Możecie mi wskazać gdzie wykonań un-click do tych upoważnień?:D :D :D

Ew. cokolwiek o uprawnieniach zwykłych użytkowników....przejrzałem forum, google...ale jakoś lipa :(

Mógłbym dać oczywiście szaremu dostęp do wszystkiego-wszystkiego...ale przecież nie w tym rzecz...

Jeśli zbyt lamerskie pytanie - błagam o wybaczenie :)

pzdr

Chodzi ci o program pan-panel-icon Widac, ze sie uruchamia, jak zobaczysz Menedzer Sesji GNOME. Ten program jest nieco... biedny, bo raz w ogóle mi sie zepsul, ale to bylo dawno...

To, co sie u ciebie stalo, nie wydaje sie miec zwiazku z tym co stalo sie z apletem upowaznienia. Rezygnacja z upowaznjienia usuwa uprawnienia do programów typu "system-config-*", wiec nie jest to redukcja uprawnien ogólnych. Zreszta w porzadnie skonfigurowanym systemie uprawnienia do czegos takiego ma tylko root.

Powiedz dokladnie, co instalowales ostatnio, bo raczej to to namieszalo w ustawieniach. Poza tym moim skromnym nieomylnym w tej sprawie zdaniem instalowanie CZEGOKOLWIEK w Xach jest nieodpowiedzialne, a sama ikonka autoryzacji, to jest nieporozumienie....

A, i startx moze odpalic root - zobacz, kto jest wlascicielem tego procesu w INIT5.

Trochę instalowałem z konsoli, trochę z x-ów. Co skąd - nie pamiętam. Amarok, k3b, flash player, firefox 2, czcionki jakieś...

Ale zsyfiło się bezpośrednio po wyłączeniu tego upoważnienia. Pomijając już sam fakt uprawnień, nie rozumiem czemu przestał się uruchamiać graficzny ekran logowania (wlasnie ten gdm-login chyba?). Obywam się bez tego bardzo dobrze, ale jednak sam fakt zaistnienia tej sytuacji mnie zastanawia...;)

No nic - teraz jestem przy innym kompie. Wieczorem pokombinuję i może napiszę coś więcej o problemie.

Chwilę (dosłownie sekundy - zdążyłem chwilę na boku coś w necie poczytać) po rezygnacji z upoważnienia wyskoczyły komunikaty , że nie może wyświetlić ikon jakichś, bo nie mam uprawnień.

Patrzę na pulpit/panel dolny a tam dziwne krzaczki zamiast ikonek...

Po ponownym uruchomieniu kompa (to nie syndrom/lekarstwo z windowsa jak coś nie działa :D musiałem go wyłączyć z innych powodów :) ) widzę graficzny ekran przy ładowaniu service-ów i innych tam, ale zamiast ekranu logowania już mam kursor w rogu i czerń.

Loguję się na roota z konsoli i wszystko gra. Loguję się na usera i wita mnie 'brak uprawnień do /etc/rc.local'....mogę wiele rzeczy czytać, ale mało co uruchamiać i zapisywać. Mógłbym ręcznie zmieniać uprawnienia do wszystkiego o co się pluje, no ale...

(przypomniało mi się , że jeszcze instalowałem ntfs-3g z konsoli + zmiana uprawnień dla /def/fuse, dev/hdx etc.... ale to też chyba nie w tym rzecz)