Skocz do zawartości

Problem Z Berylem

wodna_owca

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ogromny problem bo mam beryla ale mam też zintegrowaną grafike GF 6100 i nie moge zainstalować sterowników do niej choć nie wiem czy to potrzebne do beryla a beryl tuż po zainstalowaniu jest klikam ja jego ikone lub w wykonaj polecenie daje beryl-manager i restartuje mi sie środowisko graficzne i lipa beryl nie jest uruchomiony jak wrzucam to w konsoli z log to jest to samo i konsola nic mi nie wypluwa poprostu restart środowiska graficznego;/ i nie ma tego czerwonego diamentu w uruchomionych programach

co mam zrobić żeby beryl zaczoł działać??

Mam ogromny problem bo mam beryla ale mam też zintegrowaną grafike GF 6100 i nie moge zainstalować sterowników do niej choć nie wiem czy to potrzebne do beryla a beryl tuż po zainstalowaniu jest klikam ja jego ikone lub w wykonaj polecenie daje beryl-manager i restartuje mi sie środowisko graficzne i lipa beryl nie jest uruchomiony jak wrzucam to w konsoli z log to jest to samo i konsola nic mi nie wypluwa poprostu restart środowiska graficznego;/ i nie ma tego czerwonego diamentu w uruchomionych programach

co mam zrobić żeby beryl zaczoł działać??

1. Przede wszystkim powinieneś zachować poprawność ortograficzną w swoim poście. Nie postawiłeś ani jednej kropki. Skandal ! :)

2. Jakieś błędy z konsoli ?

grafike GF 6100 i nie moge zainstalowac sterowników do niej choc nie wiem czy to potrzebne do beryla
Beryl (a w zasadzie nie Beryl tylko AIGLX itd, ale w skrócie powiedzmy, ze Beryl) wymaga akceleracji 3D. W driverach dla nvidii domyslnie instalowanych w systemie (opensource'owych) takowej nie ma. Ergo to jest potrzebne ;) Bez zainstalowanych driverów do grafiki o berylu zapomnij - ja na Twoim miejscu skupilbym sie na rozwiazaniu problemów z ich instalacja.

Przede wszystkim powinienes zachowac poprawnosc ortograficzna w swoim poscie. Nie postawiles ani jednej kropki. Skandal

Niestety musze sie pod tym równiez podpisac.

Proponuje instalacje Firefox 2.0 - ma sprawdzanie pisowni. Kwestii kropek (tudziez innych znaków przestankowych) to nie zalatwi, ale przynajmniej poprawi blednie napisane slowa.

To teraz Ci powiem jaki mam problem z zainstalowaniem sterowników do grafiki.(KROPKA!!!) (_ściągnołem_ → ściągnąłem) ORT sterowniki ze strony NVIDIA,(PRZECINEK!!!) klikam Ctrl+Alt+F1 loguje sie jako root i próbuje wpisać telinit 3 próbuje bo wyskakuje mi bash czy jakiś tam błąd.(KROPKA!) Kupiłem Fedore 6 z Gazetą Linux+ extra i robiłem wszystko w ich instrukcjami i na 100% dobrze wpisywałem telinit 3 czy nawet init 3 bo czytałem tak w internecie. Gdy próbuje potem wpisać sh NVIDIA-Linux-..... to wszystko jest ok i ładuje sie lecz zaraz potem błąd wywala mi żebym zrestartował Xy Gdy przełączam sie na tryb tekstowy przy ekranie logowania (jak jeszcze nie załadowały się okienka to jest to samo :/. Mógłby mi ktoś pomódz zainstalować te sterowniki ?? Najlepiej prosiłbym o numer gg lepiej byłoby się dogadać

(na poczatek - dobrze, ze korzystasz z interpunkcji wreszcie (choc jako tako, ale powiedzmy, ze to postep), jednak, choc moze uznasz to za wrednosc, nadal nalegam, zebys sprawdzal swoja ortografie (patrz: regulamin forum) - jesli jestes dyslektykiem to nawet o tym nie wspominaj, bo w czasach kiedy kazdy program poprawia pisownie nie ma to najmniejszego znaczenia przy odrobinie dobrej woli. Sam mam dysortografie stwierdzona, wiec wiem, co mówie)

Teraz do rzeczy: Przydaloby sie, zebys przeczytal faq.fedora.pl albo poradnik.fedorapl.org (RTFM sie klania). Tam jest wyraznie napisane, ze NIE WOLNO instalowac driverów w binarkach ze strony nvidii. Nalezy zainstalowac sterowniki w RPM z repozytorium Livna.

Móglby mi ktos pomódz zainstalowac te sterowniki ?? Najlepiej prosilbym o numer gg lepiej byloby sie dogadac

Nigdy nie pros na forum o to, zeby ktos pomagal Ci przez gg. Takie sa zasady. Jest to napisane w dokumencie "Jak madrze zadawac pytania" (do którego link jest w regulaminie i który, wg. regulaminu, kazdy uzytkownik forum powinien choc raz przeczytac) i jest tam równiez napisane dlaczego nie powinienes o to prosic.

haha

i prosze bardzo to co mi wyskakuje gdy robie to co jest napisane w poradnik.fedora.pl

[root@owca-desktop owca]# yum install kmod-nvidia

Loading "installonlyn" plugin

Setting up Install Process

Setting up repositories

Reading repository metadata in from local files

Parsing package install arguments

No Match for argument: kmod-nvidia

Nothing to do

[root@owca-desktop owca]# yum install kmod-nvidia-96xx

Setting up repositories

No Match for argument: kmod-nvidia-96xx

Nothing to do

[root@owca-desktop owca]# yum install kmod-nvidia-legacy

Setting up repositories

No Match for argument: kmod-nvidia-legacy

Nothing to do

i co ty na to?? Nie probuj mi teraz wmowic ze mam karte ATI bo nie mam ale tez probowalem instalowac strowoniki do katry ati

wiec powiedz mi teraz co mam zainstalowac jak nie binarke ze strony NVIDIA??

wiec powiedz mi teraz co mam zainstalowac jak nie binarke ze strony NVIDIA?

Masz zrobic to, co jest napisane w poradniku - dokladnie to i nic ponad to. Fakt, nie jest ta czynnosc opisana tam, gdzie jest opis instalacji driverów, ale to tylko dlatego, ze jest na samym poczatku poradnika, jako czynnosc, która kazdy, kto czyta poradnik *przed* lub *zaraz po* instalacji systemu wykonuje niemal jako pierwsza. Nie masz repo Livna dodanego misku.

Czy beryl nie zmienia wygladu dolnego panelu ??
Znaczy, że coś Ci zmienił? Co konkretnie? Normalnie przerabia tylko przełącznik obszarów roboczych.

jak zrobic zeby beryl stratowal razem z systemem?

http://wiki.beryl-project.org/wiki/Install..._on_Fedora_Core - sekcja "Starting Beryl Automatically"