wodna_owca Napisano Marzec 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2007 Mam ogromny problem bo mam beryla ale mam też zintegrowaną grafike GF 6100 i nie moge zainstalować sterowników do niej choć nie wiem czy to potrzebne do beryla a beryl tuż po zainstalowaniu jest klikam ja jego ikone lub w wykonaj polecenie daje beryl-manager i restartuje mi sie środowisko graficzne i lipa beryl nie jest uruchomiony jak wrzucam to w konsoli z log to jest to samo i konsola nic mi nie wypluwa poprostu restart środowiska graficznego;/ i nie ma tego czerwonego diamentu w uruchomionych programach co mam zrobić żeby beryl zaczoł działać?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Marzec 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2007 Mam ogromny problem bo mam beryla ale mam też zintegrowaną grafike GF 6100 i nie moge zainstalować sterowników do niej choć nie wiem czy to potrzebne do beryla a beryl tuż po zainstalowaniu jest klikam ja jego ikone lub w wykonaj polecenie daje beryl-manager i restartuje mi sie środowisko graficzne i lipa beryl nie jest uruchomiony jak wrzucam to w konsoli z log to jest to samo i konsola nic mi nie wypluwa poprostu restart środowiska graficznego;/ i nie ma tego czerwonego diamentu w uruchomionych programach co mam zrobić żeby beryl zaczoł działać?? 1. Przede wszystkim powinieneś zachować poprawność ortograficzną w swoim poście. Nie postawiłeś ani jednej kropki. Skandal ! 2. Jakieś błędy z konsoli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodna_owca Napisano Marzec 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2007 napisałem że nic nie wypluwa poprostu za każdym razem jak próbuje uruchomić beryla czy to z konsoli czy z ikony czy z wykonaj polecenie to restartuje mi sie KDE i beryl nie jest uruchomiony ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2007 grafike GF 6100 i nie moge zainstalowac sterowników do niej choc nie wiem czy to potrzebne do berylaBeryl (a w zasadzie nie Beryl tylko AIGLX itd, ale w skrócie powiedzmy, ze Beryl) wymaga akceleracji 3D. W driverach dla nvidii domyslnie instalowanych w systemie (opensource'owych) takowej nie ma. Ergo to jest potrzebne Bez zainstalowanych driverów do grafiki o berylu zapomnij - ja na Twoim miejscu skupilbym sie na rozwiazaniu problemów z ich instalacja. Przede wszystkim powinienes zachowac poprawnosc ortograficzna w swoim poscie. Nie postawiles ani jednej kropki. Skandal Niestety musze sie pod tym równiez podpisac. Proponuje instalacje Firefox 2.0 - ma sprawdzanie pisowni. Kwestii kropek (tudziez innych znaków przestankowych) to nie zalatwi, ale przynajmniej poprawi blednie napisane slowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodna_owca Napisano Marzec 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 To teraz Ci powiem jaki mam problem z zainstalowaniem sterowników do grafiki.(KROPKA!!!) (_ściągnołem_ → ściągnąłem) ORT sterowniki ze strony NVIDIA,(PRZECINEK!!!) klikam Ctrl+Alt+F1 loguje sie jako root i próbuje wpisać telinit 3 próbuje bo wyskakuje mi bash czy jakiś tam błąd.(KROPKA!) Kupiłem Fedore 6 z Gazetą Linux+ extra i robiłem wszystko w ich instrukcjami i na 100% dobrze wpisywałem telinit 3 czy nawet init 3 bo czytałem tak w internecie. Gdy próbuje potem wpisać sh NVIDIA-Linux-..... to wszystko jest ok i ładuje sie lecz zaraz potem błąd wywala mi żebym zrestartował Xy Gdy przełączam sie na tryb tekstowy przy ekranie logowania (jak jeszcze nie załadowały się okienka to jest to samo :/. Mógłby mi ktoś pomódz zainstalować te sterowniki ?? Najlepiej prosiłbym o numer gg lepiej byłoby się dogadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 (na poczatek - dobrze, ze korzystasz z interpunkcji wreszcie (choc jako tako, ale powiedzmy, ze to postep), jednak, choc moze uznasz to za wrednosc, nadal nalegam, zebys sprawdzal swoja ortografie (patrz: regulamin forum) - jesli jestes dyslektykiem to nawet o tym nie wspominaj, bo w czasach kiedy kazdy program poprawia pisownie nie ma to najmniejszego znaczenia przy odrobinie dobrej woli. Sam mam dysortografie stwierdzona, wiec wiem, co mówie) Teraz do rzeczy: Przydaloby sie, zebys przeczytal faq.fedora.pl albo poradnik.fedorapl.org (RTFM sie klania). Tam jest wyraznie napisane, ze NIE WOLNO instalowac driverów w binarkach ze strony nvidii. Nalezy zainstalowac sterowniki w RPM z repozytorium Livna. Móglby mi ktos pomódz zainstalowac te sterowniki ?? Najlepiej prosilbym o numer gg lepiej byloby sie dogadac Nigdy nie pros na forum o to, zeby ktos pomagal Ci przez gg. Takie sa zasady. Jest to napisane w dokumencie "Jak madrze zadawac pytania" (do którego link jest w regulaminie i który, wg. regulaminu, kazdy uzytkownik forum powinien choc raz przeczytac) i jest tam równiez napisane dlaczego nie powinienes o to prosic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodna_owca Napisano Marzec 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 haha i prosze bardzo to co mi wyskakuje gdy robie to co jest napisane w poradnik.fedora.pl [root@owca-desktop owca]# yum install kmod-nvidia Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments No Match for argument: kmod-nvidia Nothing to do [root@owca-desktop owca]# yum install kmod-nvidia-96xx Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments No Match for argument: kmod-nvidia-96xx Nothing to do [root@owca-desktop owca]# yum install kmod-nvidia-legacy Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments No Match for argument: kmod-nvidia-legacy Nothing to do i co ty na to?? Nie probuj mi teraz wmowic ze mam karte ATI bo nie mam ale tez probowalem instalowac strowoniki do katry ati wiec powiedz mi teraz co mam zainstalowac jak nie binarke ze strony NVIDIA?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 Najpierw rpm -Uvh http://www.fedorafaq.org/yum http://rpm.livna.org/livna-release-6.rpm a potem się baw kmodami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 wiec powiedz mi teraz co mam zainstalowac jak nie binarke ze strony NVIDIA? Masz zrobic to, co jest napisane w poradniku - dokladnie to i nic ponad to. Fakt, nie jest ta czynnosc opisana tam, gdzie jest opis instalacji driverów, ale to tylko dlatego, ze jest na samym poczatku poradnika, jako czynnosc, która kazdy, kto czyta poradnik *przed* lub *zaraz po* instalacji systemu wykonuje niemal jako pierwsza. Nie masz repo Livna dodanego misku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodna_owca Napisano Marzec 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 no cos ruszyo tylko jak instalowalem sterowniki to raz byu jakis blad a jak zrobilem to 2 raz to wszystko bylo ok tylko jak uruchamiam beryal to bialy ekran i mysz wyskakuje ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodna_owca Napisano Marzec 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 dobra juz jest ok wielkie dzieki za pomoc mam tylko takie male pytanie Czy beryl nie zmienia wygladu dolnego panelu ?? a i drugie jak zrobic zeby beryl stratowal razem z systemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 Czy beryl nie zmienia wygladu dolnego panelu ??Znaczy, że coś Ci zmienił? Co konkretnie? Normalnie przerabia tylko przełącznik obszarów roboczych. jak zrobic zeby beryl stratowal razem z systemem? http://wiki.beryl-project.org/wiki/Install..._on_Fedora_Core - sekcja "Starting Beryl Automatically" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodna_owca Napisano Marzec 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 no wlasnie nic mi nie zmienil jeszcze raz dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi