Skocz do zawartości

Niespodziewane Spowooooooolnienie

#marian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem noob, ale troche teorii znam i przegladalem inetrneta juz w tej sprawie...

(_linuxa_ → Linuksa) ORT postawilem jakies dwa dni temu. Zainstalowalem sieciowke, jakies playerki i kodeki /wszystko wedle forumowych przykazow/. Troche uslug powylanczalem /bluetoth etc. - tez wedle wskazan/. Nagle system zaczal swirowac - startuje straaaasznie dlugo, poczawszy od odpalania uslug, a skonczywszy na glupim logowaniu do srodowiska. Na odpalenie jakiegos glupiego progsa trzeba znow niemilosiernie dlugo czekac :/. Siec tez sie uwalila - nawet pinga puscic nie moge juz. Najlepsze jest to, ze 'top' nie pokazuje jakies specjalnego zuzycia procka i pamieci /nawet nie slychac brzeczenia dysku jakos specjalnie/. Juz nie wiem co jest grane. Help!!!

Nie wiem od czego mam zaczac, bo nie znam sie jesczze na systemie wystarczajaco dobrze. Grzebalem tu i tam, ale nic nie znalazlem :/. Najwiekszy problem w tym, ze dziala to tak cholernie wolno, ze az szlag trafia czlowieka, gdy ma cos zrobic. Za kazdym razem musze winde odpalac, jezeli chce w necie poszukac jakiegos info. Takie skakanie to mordega...

Spowolnienie to znana przypadlosc Fedory wystepujaca przy problemach z siecia, bylo o tym na forum kilkukrotnie...

Napisz jaki masz sprzet, jak sie laczysz z siecia i pokaz

ifconfig

Przy okazji sprawdz tez, czy Ci sie SWAP nie wylaczyl

free

Pozdr

Z netem lacze sie przez siec radiowa. Komp nie jest rewelka: Athlon 633, 192 MB RAM;

oto wynik free:

total           used          free      shared    buffers     cached
Mem:           191268     168416      22852          0      10328      92308
-/+ buffers/cache:      65780     125488
Swap:           393208          0         393208

a Tutaj ifconfig:

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:2251 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:2251 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:4633869 (4.4 MiB)  TX bytes:4633869 (4.4 MiB)

ra0       Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0C:76:70:F3:B3
          inet addr:192.168.0.21  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::20c:76ff:fe70:f3b3/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:288 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:310 errors:57 dropped:57 overruns:0 carrier:0
          collisions:162 txqueuelen:1000
          RX bytes:82904 (80.9 KiB)  TX bytes:73804 (72.0 KiB)
          Interrupt:11

Chociaz odziwo przez przypadek ping byl mozliwy w tym momencie gdy robilem te testy...

Jakos ta zaleznosc sieci i systemu jest powoli zauwazalna....

SWAP jest w porzadku.

Jak masz na zbyciu pare zlotych to doloz pamieci - to bardzo wplynie na szybkosc i stabilnosc. Gwarantuje, ze przy 512MB RAMu z tym prockiem bedzie smigac jak nalezy. Inna sprawa, ze upgrade procesora to ze wzgledu na cene inwestycja nieoplacalna, natomiast pamiec to co innego...

A teraz co do Twoich problemow - zdaje sie, ze mamy winnego ;)

...
          RX packets:288 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:310 errors:57 dropped:57 overruns:0 carrier:0
          collisions:162 txqueuelen:1000
          RX bytes:82904 (80.9 KiB)  TX bytes:73804 (72.0 KiB)
          Interrupt:11

Ewidentnie masz problem z polaczeniem sieciowym - swiadcza o tym bledy (errors) i kolizje (collisions) oraz wynikajace z tych bledow porzucone pakiety (dropped) i jest to

- na 99% problem sprzetowy (sieciowka lub ruter) lub

- z konfiguracja ktoregos z tych urzadzen (wymuszony tryb G? ... tryb turbo lub podobny przyspieszacz na ruterze?... itp itd...) lub

- (jesli masz szczescie) problem z sygnalem.

Bez diagnostyki nizszego poziomu nie jestem w stanie Ci pomoc, ale na poczatek proponuje poprawic sygnal przez postawienie kompa blizej rutera (chociazby na chwile, do testow), wyciagniecie kompa spod biurka (mam nadzieje, ze nie jest metalowe ;)) lub z glebokiego kata, ustawienie go tak by sygnal przecinal jak najmniej scian / stropow lub - rozwiazanie laczace zalety wszystkich poprzednich :) - wyciagniecie anteny (jesli masz taka mozliwosc) w celu poprawienia poziomu sygnalu i jego jakosci (odstep sygnal / szum).

Sprawdz czy to cos da, bo nie ma sensu brnac w detale. Jakos mam czuja, ze przestawienie kompa / rutera wystarczy ;)

Powodzenia

Prawde mowiac - nie wiem :)

Jakis czas temu byly na forum co najmniej 2 -3 watki zwiazane z tym problemem - np. koszmarnie wolne uruchomienie mc i setki innych programow teoretycznie zupelnie z siecia nie zwiazanych, ale z tego co pamietam nie doszlismy do konketnych wnioskow i nie znalezlismy jednoznacznej odpowiedzi...

BTW - co do Twojej sieci: zupelnie zapomnialem o jeszcze jednym sposobie na poprawienie sygnalu - zmien kanal, bo moze na tym na ktorym pracujesz cos sieje w eterze.

Powodzenia