#marian Napisano Marzec 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2007 Witam, jestem noob, ale troche teorii znam i przegladalem inetrneta juz w tej sprawie... (_linuxa_ → Linuksa) ORT postawilem jakies dwa dni temu. Zainstalowalem sieciowke, jakies playerki i kodeki /wszystko wedle forumowych przykazow/. Troche uslug powylanczalem /bluetoth etc. - tez wedle wskazan/. Nagle system zaczal swirowac - startuje straaaasznie dlugo, poczawszy od odpalania uslug, a skonczywszy na glupim logowaniu do srodowiska. Na odpalenie jakiegos glupiego progsa trzeba znow niemilosiernie dlugo czekac :/. Siec tez sie uwalila - nawet pinga puscic nie moge juz. Najlepsze jest to, ze 'top' nie pokazuje jakies specjalnego zuzycia procka i pamieci /nawet nie slychac brzeczenia dysku jakos specjalnie/. Juz nie wiem co jest grane. Help!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2007 Nie poradze Ci czegos konkretnego bo nie podales szczegolow, ale na dobry poczatek podpowiedz: napraw siec, a wszystko ruszy... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
#marian Napisano Marzec 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2007 Nie wiem od czego mam zaczac, bo nie znam sie jesczze na systemie wystarczajaco dobrze. Grzebalem tu i tam, ale nic nie znalazlem :/. Najwiekszy problem w tym, ze dziala to tak cholernie wolno, ze az szlag trafia czlowieka, gdy ma cos zrobic. Za kazdym razem musze winde odpalac, jezeli chce w necie poszukac jakiegos info. Takie skakanie to mordega... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2007 Spowolnienie to znana przypadlosc Fedory wystepujaca przy problemach z siecia, bylo o tym na forum kilkukrotnie... Napisz jaki masz sprzet, jak sie laczysz z siecia i pokaz ifconfig Przy okazji sprawdz tez, czy Ci sie SWAP nie wylaczyl free Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
#marian Napisano Marzec 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2007 Z netem lacze sie przez siec radiowa. Komp nie jest rewelka: Athlon 633, 192 MB RAM; oto wynik free: total used free shared buffers cached Mem: 191268 168416 22852 0 10328 92308 -/+ buffers/cache: 65780 125488 Swap: 393208 0 393208 a Tutaj ifconfig: lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:2251 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:2251 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:4633869 (4.4 MiB) TX bytes:4633869 (4.4 MiB) ra0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0C:76:70:F3:B3 inet addr:192.168.0.21 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::20c:76ff:fe70:f3b3/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:288 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:310 errors:57 dropped:57 overruns:0 carrier:0 collisions:162 txqueuelen:1000 RX bytes:82904 (80.9 KiB) TX bytes:73804 (72.0 KiB) Interrupt:11 Chociaz odziwo przez przypadek ping byl mozliwy w tym momencie gdy robilem te testy... Jakos ta zaleznosc sieci i systemu jest powoli zauwazalna.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2007 SWAP jest w porzadku. Jak masz na zbyciu pare zlotych to doloz pamieci - to bardzo wplynie na szybkosc i stabilnosc. Gwarantuje, ze przy 512MB RAMu z tym prockiem bedzie smigac jak nalezy. Inna sprawa, ze upgrade procesora to ze wzgledu na cene inwestycja nieoplacalna, natomiast pamiec to co innego... A teraz co do Twoich problemow - zdaje sie, ze mamy winnego ... RX packets:288 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:310 errors:57 dropped:57 overruns:0 carrier:0 collisions:162 txqueuelen:1000 RX bytes:82904 (80.9 KiB) TX bytes:73804 (72.0 KiB) Interrupt:11 Ewidentnie masz problem z polaczeniem sieciowym - swiadcza o tym bledy (errors) i kolizje (collisions) oraz wynikajace z tych bledow porzucone pakiety (dropped) i jest to - na 99% problem sprzetowy (sieciowka lub ruter) lub - z konfiguracja ktoregos z tych urzadzen (wymuszony tryb G? ... tryb turbo lub podobny przyspieszacz na ruterze?... itp itd...) lub - (jesli masz szczescie) problem z sygnalem. Bez diagnostyki nizszego poziomu nie jestem w stanie Ci pomoc, ale na poczatek proponuje poprawic sygnal przez postawienie kompa blizej rutera (chociazby na chwile, do testow), wyciagniecie kompa spod biurka (mam nadzieje, ze nie jest metalowe ) lub z glebokiego kata, ustawienie go tak by sygnal przecinal jak najmniej scian / stropow lub - rozwiazanie laczace zalety wszystkich poprzednich - wyciagniecie anteny (jesli masz taka mozliwosc) w celu poprawienia poziomu sygnalu i jego jakosci (odstep sygnal / szum). Sprawdz czy to cos da, bo nie ma sensu brnac w detale. Jakos mam czuja, ze przestawienie kompa / rutera wystarczy Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
#marian Napisano Marzec 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2007 spoko, dzis juz z antena nie podzialam, ale mam jedno pytanie: jak do cholery stan sieci moze wplywac tak diametralnie na dzialanie systemu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2007 Prawde mowiac - nie wiem Jakis czas temu byly na forum co najmniej 2 -3 watki zwiazane z tym problemem - np. koszmarnie wolne uruchomienie mc i setki innych programow teoretycznie zupelnie z siecia nie zwiazanych, ale z tego co pamietam nie doszlismy do konketnych wnioskow i nie znalezlismy jednoznacznej odpowiedzi... BTW - co do Twojej sieci: zupelnie zapomnialem o jeszcze jednym sposobie na poprawienie sygnalu - zmien kanal, bo moze na tym na ktorym pracujesz cos sieje w eterze. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi