Skocz do zawartości

Przeniesienie Grub'a Na Fdd

Fedorek

Rekomendowane odpowiedzi

Hey!

Jak w temacie, czyli odinstalowanie (wyczyszczenie) GRUB'a z MBR HDD i przeniesienie go na dyskietke. Chcialbym, aby Fedora2 nie odpalala sie z dysku twardego po wybraniu systemu, ale po wlozeniu dyskietki, na ktorej jak sadze powinien byc GRUB!?

- Czy da sie to zrobic? Jesli tak, to mniej wiecej jak???

- Ja teraz mam Fedore2, WinXP i GRUB'a na dysku, wiec moze jest jakis fajny sposob, aby przegrac konfiguracje GRUB'a, zeby potem sie nie meczyc z konfuguracja dyskietki???

Pozdrawiam

ps. Ktos zapyta czemu chce tak zrobic? A to dlatego, ze komp na ktorym jest WinXP i Fedora2 za kilka dni straci monitor i bede sie 'wbijal' do tej maszynki przez Pulpit zdalny i konsole. Ale te narzedzia moge uruchomic dopiero po wystartowaniu jednego z w/w systemow. Wiec zaraz po POST Biosu bedzie trudno wybrac jakis system, skoro nie bedzie nic widac. Dlatego ma to tak dzialac, ze:

- bez dyskietki ---> WinXP

- z dyskietka ---> Fedora2

Dzieki! O to mi (prawie) chodzilo :-) Sorki, za posta, ale zanim go poslalem, przeszukalem forum pod kontem GRUB'a, wiec tej dyskietki startowej nie znalazlem.

Pisze prawie, bo w zasadzie musze jeszcze opanowac start GRUB'a z FDD i bedzie juz zupelnie klawo. Na razie wykumalem cos takiego, ze GRUB startuje mi z dyskietki po czyms takim:

[]# dd if=stage1 of=/dev/fd0 bs=512 count=1

[]# dd if=stage2 of=/dev/fd0 bs=512 seek=1

I teraz tylko sie zastanawiam jak zrobic to, zeby automatycznie uruchamialo sie to menu wyboru? Tylko jakos na razie nie mam na to koncepcji? Nie wiem jakie pliki i co zgrac na to FDD???