Skocz do zawartości

Od Czego Zacząć Się Uczyć...

Tinku

Rekomendowane odpowiedzi

Angielski to na pewno podstawa, bo na nim się opiera cały świat i jego nadbudówka w postaci Internetu. A inne... Cóż, jakiekolwiek. Im więcej tym lepiej. W naszej okolicy oczywiście najbardziej przydaje się Niemiecki, choć ja osobiście nigdy nie lubiłem tego języka i jego nauka szła mi raczej marnie (acz zapytać gdzie jest kibel i zrozumieć odpowiedź potrafię, więc jest git :D ). Osobiście znam jeszcze podstawy Japońskiego (w zasadzie znam Nihongo lepiej, niż Niemiecki :P) i planuję się uczyć Fińskiego (fajny język i jednocześnie związany z Linuksem ;) ). Pewnie będę się uczył dalej (może Chińskiego) - dzisiejszy stan techniki pozwala na dość łatwą i przyjemną naukę języków - mam oczywiście na myśli Internet. Nie trudno wygooglować dobre, darmowe słowniki, "manuale" czy kursy (w przypadku Japońskiego wystarczyły mi 2 strony + wikipedia) a nawet darmowe kursy audio dzięki którym można się zaznajomić z akcentem (choć nic tak nie uczy języka jak filmy w tym języku).

Generalnie ucz się po prostu jak najwięcej. Znajomość języków jest bardzo przydatna, a dodatkowo po prostu fajnie się człowiek czuje kiedy nie może się zdecydować w jakim języku rozmyślać ;) Świat się skurczył i żeby język obcy okazał się przydatny nie trzeba się nawet ruszać z domu - patrz IRC ;)

Kurde ciekawo jak to jest jak jedziesz do Angli, Ameryki dogadasz sie z kazdym. Wsiadasz w samolot do Francji i dogadasz sie równiez z kazdym (ladne moze jest we Francji :D ) Jedziesz Do Finlandii sie zrelaksowac i tam sie tez dogdasz. W koncu nudzi ci sie Europa i wyjezdzasz do Japonii gdzie tez sie z kazdym dogadasz.... Ciekawe jak to jest :D

Z angielskim dogadasz sie w wiekszosci Europy. Przynajmnije w krajach niemieckojęzycznych ludzie de facto znają angielski.

Niespodzianką jest Francja, gdzie ten język jest totalnie olewany. Z ludźmi z wymian polsko-francuskich po prostu nie da się porozumiec po angielsku.... :)

To taki offtopic

A cd. programowania, to w Linuksie jestem troche niezorientowany w tej kwestii(używam Visual Studio Microsoftu), ale C++ do linuksa pasuje najlepiej. chyba, ze mówimy o jądzrze systemu, na LKML wybuchaja czasem swięte wojny, ze C++ nie może byc uzywany w jądrze, bo ma niekontrolowane zarzadzanie pamiecią itp(o ile dobrze pamiętam nie mam prawa wypowiadac się w kwestiach technicznych, brak mi kompetencji).

Powodzenia, ja zaczynałem od Visual Basica :D

Ale programowanie to chyba nie moja pasja, mimo, ze warto by było wreszcie sie tego lepiej nauczyć....

Niespodzianką jest Francja, gdzie ten język jest totalnie olewany. Z ludźmi z wymian polsko-francuskich po prostu nie da się porozumiec po angielsku....
Żadna niespodzianka ;) Wzajemna niechęć Anglików i Francuzów jest znanym faktem ;)

Z angielskim dogadasz sie w wiekszosci Europy

Teoretycznie tak, co nie zmienia faktu, że im więcej się zna języków tym lepiej. Ich nauka jest raczej łatwa i można z tego zrobić niezłą zabawę (tak jak było u mnie z japońskim czy dawno dawno temu z angielskim) więc (_na prawdę_ → naprawdę) ORT nie warto się ograniczać do jednego tylko angielskiego.