wapniak Napisano Wrzesień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2004 Witam. Jak w temacie i podtemacie. Miałem RH7.3 zakładałem sobie userów nazwisko.i, po przejściu na FC2 (z domyślnymi ustawieniami) spotkała mnie niemiła niespodzianka. Podczas dodawania nowych userów (z kropką w nazwie) wyskakuje błąd, że to niby zła nazwa. Tymczasem ze starymi (przeniesionymy) nie ma problemu. W którym pliku (plikach) konfiguracyjnych i jak to można zmienić? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwafafiki Napisano Wrzesień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2004 man adduser PLIKI /etc/passwd - informacja o kontach użytkowników /etc/shadow - bezpieczna informacja o kontach użytkowników /etc/group - informacja o grupach /etc/default/useradd - informacja o ustawieniach domyślnych /etc/skel - katalog zawierający pliki domyślne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wapniak Napisano Wrzesień 17, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2004 Wiem, że moge ręcznie je edytować, ale przy 30 nowych wpisach to niezła zabawa. Zwłacza jeśli pojawi się dwa razy kowalski.j jako Jan i Jurek. Nie znalazłem natomiast miejsca gdzie jest reguła zakazujące stosowanie kropki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Wrzesień 17, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2004 Mozesz zrobic tak: 1.pogodzic sie z tym ze nie mozna nadawac nazw kont uzywajac '.' i zamiast kropek uzywac np '_' 2. jak w pkt 1 oraz napisac skrypt ktory modyfikuje pliki i zamienia Ci '_' na '.' 3. komenda adduser korzysta z funkcji good_name(const char *name) wiec mozesz odnalezc ta funkcje i zmodyfikowac a potem przekompilowac caly pakiet shadow-utils powod: This version of useradd was modified by Red Hat to suit Red Hat user/group conventions http://marc.free.net.ph/message/20031115.1...8.3af3cc56.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi