JanuszWo Napisano Kwiecień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2007 Witam! Mam problem, któ¶y pojawił się po aktualizacji czegoś związanego z grafiką, jakaś biblioteka, która pociągnęła za sobą pakiet o nazwie livna-config-display. W czasie uruchamiania systemu zaraz na poczatku pojawia się logo nvidii, a powinno nieco później, tuż przed włączeniem kdm, czy gdm. Potem pojawia się znów ekran nvidii właśnie tuż przed gdm i całość przechodzi do logowania z konsoli, czarny ekren. kiedy wydaję polecenie startx pojawia się komunikat: hostname: Nieznay host xauth: creating new authority file /home/januw/.serverauth.3162 Fatal server error: Server is already active for display 0 If this server is not running, remove /tmp/.Xo-lock and start again Xlib: connection to ":0.0" refused by server Xlib: invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 key giving up xinit: unable to connect to X server xinit: no such process (errno 3): Server error. Oczywiście przechodzę na roota, wywalam /tmp/.Xo-lock potem wracam na usera (tutaj to jest januw) piszę startx i ruszają iksy, ale nie ma ekranu logowania, kdm, czy gdm... Jak się z tym uporać, proszę o pomoc. Dzięki z góry - JanuszWo Menu KDE >> System >> Livna Display Configuration tu usunąłem ptaszka przy napisie "Włącz te opcje konfiguracji podczas uruchamiania" Teraz jest dobrze. Pozdrawiam Jeszcze następny dzień Mimo, że kilka razy rebootowałem komputer, problemu nie było. Ale powrócił następnego dnia. Doinstalowałem aktualizację tego programu Livna Display Configuration, dalej nie uruchamiał iksów, i musiałem powtarzać magię z usuwaniem /tmp/.X0-lock. Znowu wszedłem więc do Menu KDE >> System >> Livna Display Configuration i wyłączyłem poprzez wstawienie kropeczki przy "Wyłącz wszystko (wyłącz Xgl AIGLX). Ciekawe, czy jutro to będzie działało... Przyplątało się to Livna Display Configurati, nie mogę usunąć tego, bo pakietami zarządzam poprze synaptic, a tam usuwa się to razem z serwerem X. Tylko wkurza. Pozdrawiam Wreszcie chyba ostateczne rozwiązanie. Istnieje jakiś bug, znany na forach fedory... i nie tylko. Wszystko wyjaśni link: http://forums.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=152800. kropka na końcu ma być. Winny jest pakiet rhgb-cośtam.cośtam.rpm trzeba go sobie mieć w najnowszej wersji ---------------------- Nie pisz postów pod własnymi postami. Korzystaj z opcji "EDYCJA" - WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi