Skocz do zawartości

Wskaźniki, Klasy...

Gość sabby7890

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sabby7890

Witam,

Tak sobie oto chciałem popisać coś, co mobilizowałoby mnie do dalszej nauki języka - C++ :)

Wymyśliłem sobie więc coś, co mogę pisać w nieskończoność, ale czego pisanie nigdy nie będzie nudne i dużo się przy tym nauczę - to jest oczywiście tylko nauka, tego niestety nikt nie skończy:)

Piszę sobie taką biblioteczkę którą nazwałem libdx - wrapper DirectX -> SDL/OpenGL. Udało mi się nawet skompilować prosty tutorial DirectDraw pod Linuksem - inicjalizacja i przejście w tryb pełnoekranowy, 640x480:) Nie ma obsługi komunikatów itp, więc po wycięciu wszystkich komunikatów programik mi się po prostu zawiesza (wchodzi w nieskończoną pętlę)

Chciałbym, aby moja biblioteka wymagała jak najmniejszej liczby zmian w kodzie, dlatego mam parę pytań:)

int WINAPI WinMain

<-- funkcja główna programów win

Zrobiłem

#define WinMain main

Teraz program mi się odpala po wykasowaniu WINAPI (WinMain zamieniane jest na main), lecz co zrobić, by działał razem z WINAPI?

Drugie pytanie:

LPDIRECT3D9 lpDD;
    lpDD = Direct3DCreate9( D3D_SDK_VERSION );

lpDD to obiekt główny Direct3D. Wszystko jest ok, przeciążyłem operator= (nagłówek mam ze strony Microsoftu, więc znajdują się tam wszystkie funkcje:) ), jednak nie mogę rozkminić jednej rzeczy:

lpDD->CreateDevice(D3DADAPTER_DEFAULT,D3DDEVTYPE_HAL,uchwyt, D3DCREATE_HARDWARE_VERTEXPROCESSING,d3dpp,&lpd3dev);

Przecież -> mówi nam, że lpDD to wskaźnik, a wskaźnikiem nie jest. Programy te jednak pod

Win się kompilują i działają. Co z tym zrobić?:)