cineks Napisano Kwiecień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2007 Witam! Chciałbym sie połączyć z internetu ze swoim kompem, który jest w sieci lokalnej przez ssh Jest serwer dostępowy, na którym mam udostępniony port (np. 80.50.40.30:52815) i jest mój komp (192.168.100.120) na którym uruchomiony jest sshd i w żaden sposób nie potrafię tego zrobić. W obrębie sieci lokalnej mogę się łączyć, natomiast z zewnątrz nie potrafię. Może mi ktoś wyjaśnić jak to należałoby zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 Twoj komp, a dokladniej sshd musi nasluchiwac na odpowiednim porcie - jesli przekierowanie (port forwarding) zrobione jest w ten sposob: 80.50.40.30:52815 ->>> 192.168.100.120:52815 to sshd musi nasluchiwac na porcie 52815 natomiast jesli jest przekierowany na inny, to na tym innym... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cineks Napisano Maj 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 Oczywiście sshd nasłuchuje na tym porcie, ale niestety polecenie: ssh -p 52815 [email protected] wywala błąd: Connection refused chyba, że trzeba to zrobić jakoś inaczej, albo coś z tym przekierowaniem jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 Connection refused No to kolejne pytanie z cyklu niezbyt madrych... A nie zapomniales na fedorowym firewallu otworzyc tego portu dla polaczen przychodzacych? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cineks Napisano Maj 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 tia nie zapomniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Maj 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 ssh -l user IP -p port ! then. w etc/ssh/sshd_config jest taka linijka #Port 22 -> czyli oznacza ona ze ssh nasluchuje na porcie domyslnym czyli 22 (domyslnym = haszek) odhaszuj i wpisz Port 52815 i service sshd restart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi