milik Napisano Maj 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2007 Witam Od niedawna zacząłem pisać programy w C++/QT3. Udało mi sie już kilka wielkich problemów rozwiązać samemu ale jeden mnie przerósł. Używam QDesigner'a oraz bibliotek QT3. Na głównej formie znajduje się tabela QTable w której to chciałbym, ograniczyć ilość wpisywanych znaków do komórek. Np komórka 0,0 - 1znak a komórka 1,1 - 2 znaki. Wiem że takie coś jest możliwe bo znalazłem wzmianki na google lecz bez żadnych konkretnych rozwiązań. Czy ktoś ma jakiś pomysł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Maj 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2007 Na pewno moznaby to rozwiazac przy pomocy QRegExp. Ta klasa pozwala okreslac wyrazenia regularne. Nie mniej jednak jak zaczniesz z niej korzystac do kazdej komorki to z wydajnoscia bedzie pewnie nie za bardzo. Proponuje zapytac TUTAJ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milik Napisano Maj 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2007 Znalazlem w dokumentacji QRegExp ale bylo to dla mnie juz zbyt skomplikowane. Jednak pasujaca pomoc otrzymalem gdzie indziej i daje tu rozwiazanie które uzylem. QLineEdit *e = new QLineEdit(table1); e->setMaxLength(2); table1->setCellWidget(row,col,e); Uzylem tego tak ze QLineEdit tworzony jest gdy klikne dwa razy w komórke (edycja) a usuwany po zakonczeniu edycji. Dzieki czemu moge ograniczyc ilosc znaków a reszta tabeli dziala tak jak przedtem. Dziekuje za zainteresowanie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Maj 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2007 O tak zdecydowanie lepsze rozwiazanie. Zapomnialem o tej metodzie setCellWidget. BTW. Do nauki proponuje ksiazke "C++ GUI Programming with Qt3" (lub Qt4). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi