omen79 Napisano Wrzesień 19, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2004 Pewnie czytasz i myslisz - znowu fstab ....dlaczego nikt nie czyta manuali ... (moze innym razem bedziesz miec racje) Chce podmontowac przy starcie dwie partycje vfat (przez /etc/fstab) : 1 Przeczytalem manual (fstab i mount - wiecej nie potrzebowalem do tego , a moze ???) i wiem juz jakie chce opcje (rw,iocharset=iso8859-2,codepage=852) => dziala wszystko ladnie (z zalozenia tylko root ma szanse na wykonanie zapisu na obu partycjach ->!a moze sie myle!? , u mnie w kazdym razie tylko root) 2 Teraz kolej na zwyklych uzytkownikow (czyli : users,rw,iocharset=iso8859-2,codepage=852 - tak wyczytalem w man mount) => lipa zwykly user nie zapisze nic) Moze gdzies cos zrobilem zle ? ------------------------ oto moj fstab [omen79@localhost omen79]$ cat /etc/fstab LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hda6 swap swap defaults 0 0 /dev/cdrom /mnt/cdrom udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0 /dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner,kudzu 0 0 /dev/hda3 /dane vfat rw,user,codepage=852,iocharset=iso8859-2 0 0 /dev/hda4 /dane2 vfat rw,users,codepage=852,iocharset=iso8859-2 0 0 [omen79@localhost omen79]$ (jak widac opcja i user i users nie skutkuja - ) Pytanie : Jak moge pozwolic zwyklemu uzytkownikowi na kozystanie z dobrodziejstw montowania i zapisywania na partycjach vfat (montowanych przez fstab) ? Dziekuje za odpowiedzi (jesli (_wogole_ → w ogóle) ORT beda) Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Wrzesień 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2004 dla fstab sprzydaja sie takie opcje: quiet - orzy przegrywuaniu nie dostajesz komuniktu o bledzie (nie mozna ustawic praw dostepu i wlasciciela) noexec - nie ma praw wykonywania dla plikow user - uzytkownik moze montowac jesli chodzi o rw dla usera to do tego sluza opcje umask i mode(chyba) P.S. ja mam ustawione umask=020 i mam rwx dla userka (nie wiem dlaczego, ale działa więc nie pytam) /dev/hda5 /mnt/dysk vfat auto,user,noexec,rw,nosuid,nodev,umask=020,codepage=852,iocharset=cp1250,quiet 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen79 Napisano Wrzesień 20, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2004 Dzieki Dalem umask=0 (nie znalazlem lepszego opisu niz fragment polskiego manuala , ale tam niewiele pisze ) umask=wartość Ustawia umask (maskę bitową praw, które nie wyst ępuj ą). Domy ślnie przyjmuje si ę wartość umask bieżącego procesu. Wartość jest podawana ósemkowo. zaczalem od zera i ... dziala !Teraz mam prozbe poza konkursem zna ktos opis dokladniejszy opcji umask ? Dzieki za pomoc - pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Wrzesień 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2004 moze tu: http://linuxweb.linuxindex.pl/?q=node/view/26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi