Comrade Napisano Wrzesień 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2004 Witam, mam następujący problem. Po aktualizacji kernela do wersji 2.6.8 (up2date) mam problem z montowaniem dysku. Gubi stronę kodową. Nazwy plików i folderów na zamontowanej partycji win mają nieporawny unicode. Wcześniej na defaultowym jajku wszystku było ok. Ma ktoś jakiś pomysł ossso chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m@rtinez Napisano Wrzesień 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2004 Zapodaj z łaski swojej /etc/fstab. Zaktualizowałem sobie też ostatnio jajko (nareszcie ) i chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Comrade Napisano Wrzesień 20, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2004 w załączeniu fstab: LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hdc3 swap swap defaults 0 0 /dev/cdrom /mnt/cdrom udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0 /dev/cdrom1 /mnt/cdrom1 udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0 /dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner,kudzu 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Wrzesień 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2004 w załączeniu fstab: LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hdc3 swap swap defaults 0 0 /dev/cdrom /mnt/cdrom udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0 /dev/cdrom1 /mnt/cdrom1 udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0 /dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner,kudzu 0 0 moze duzo nie wiem, ale wiem, ze prawdopodobnie tu nie ma windowsa Na głownej i w dziale porady znajdziesz gdzies opis jak zamontowac partycje windowsowe, dostosuj sie do nich... Zastanawiam się, czy to o to chodzi, ale chyba nie.... to nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Comrade Napisano Wrzesień 20, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2004 Samo montowanie dysków windy nie stanowi problemu, do tego używam takiego fstaba: LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hdc3 swap swap defaults 0 0 /dev/hda5 /mnt/Source vfat user,auto,umask=000,iocharset=iso8859-2,codepage=852,quiet,showexec 0 0 /dev/cdrom /mnt/cdrom udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0 /dev/cdrom1 /mnt/cdrom1 udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0 /dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner,kudzu 0 0 Zastanawiam się czy może problem wynika z faktu, że jednocześnie montuje parycje windy z fedory i slacka. Czyżby jakieś konfigi na dysku vfat zostawały a potem pod jendym kernelem (czy distro0) montuje się ok a pod drugim nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2004 Witam, Nazwy plików i folderów na zamontowanej partycji win mają nieporawny unicode. Wcześniej na defaultowym jajku wszystku było ok. Ma ktoś jakiś pomysł ossso chodzi? Jesteś pewny, że gubi unicode? Nie pomyliłeś pojęcia z codepage? user,auto,umask=000,iocharset=iso8859-2,codepage=852,quiet,showexec 0 0 To może wpisz codepage=utf8 i zamiast iocharset=iso8859-2 daj utf8. Zastanawiam się czy może problem wynika z faktu, że jednocześnie montuje parycje windy z fedory i slacka. Czyżby jakieś konfigi na dysku vfat zostawały a potem pod jendym kernelem (czy distro0) montuje się ok a pod drugim nie? To, że masz dwie dystrybucje na to nie wpływa, ale to, że zminiłeś jajko tak. Od około 2.6.7 dużo zmieniło się w obsługiwanych systemach plików... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Comrade Napisano Wrzesień 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 Zmiana iocharset na =utf8 oraz usumięcie codepage=852 załatwiło sprawę. Dzięki za pomoc. Szkoda tylko, że w linux+ podając przykładowe zapisy w fstab nie dodali, że nie biegają one z jądrami 2.6.8. pod slackiem z 2.4 to wystarczało. Pozdrawiam i dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 Jakbyś chciał mieć wszystko książkowe zrobione, to nie możesz wpisać iocharset=uft8, bo w dokumentacji pisze, że przy tym rodzaju jądra powinno się wpisywać samo utf8 --------- LINUX IS NOT ALTERNATIVE LINUX IS THE FUTURE!! NO! HURD IS THE FUTURE Aha i chyba powinno być LINUX IS NOT AN ALTERNATIVE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m@rtinez Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 W sloganach można pominąć rodzajnik. NO! HURD IS THE FUTURE Poza tym powinno być raczej HURT IS THE FUTURE Ale kto by się drobiazgami przejmował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 W sloganach można pominąć rodzajnik. Nie wiedziałem, dzięki za tę rewelację! NO! HURD IS THE FUTURE Poza tym powinno być raczej HURT IS THE FUTURE Ale kto by się drobiazgami przejmował Nom, wyraźnie chodziło mi o HURD - poczytaj to. Masz mnie za masochistę ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m@rtinez Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 Nom, wyraźnie chodziło mi o HURD - poczytaj to. Masz mnie za masochistę ??? Przepraszam mój błąd nie wiedziałem w ogóle, że coś takiego istnieje. Człowiek cały czas się uczy . Instalowałeś to może?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 Przepraszam mój błąd nie wiedziałem w ogóle, że coś takiego istnieje. Człowiek cały czas się uczy . Instalowałeś to może?? Nie przejmuj się, ja też nie wiedziałem, kiedy można sobie podarować przedimki. Nie instalowałem i nie mam pojęcia jak, ale chciałbym bardzo, żeby to się szybko spopularyzowało!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 Bedzie trzeba poczekac, a nie wiecie czy oprocz Debiana, ktos sie jescze zajmuje tym ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi