jedrzej Napisano Wrzesień 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2004 szkoda że w poprzednim wątku z dźwiękiem nikt nie umiał pomóc no ale cóż, jak sobie poradzę to napisze jak teraz mam inny problem: mianowicie, jak uzyskać polskie znaki w konsoli z kodowaniem iso-8859-2 ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Wrzesień 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2004 Chodzi o terminal? Wystarczy w menu Terminal->Ustaw Kodowanie znaków dodać iso-8859-2 i z prawym altem napisać polską literkę...aha no i czcionka musi być ustawiona na polską. Domyślnie jest Moonspace chyba a ona ma polskie znaki Powyższa rada dotyczy GNOME, z KDE nie korzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hagakure Napisano Wrzesień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 szkoda że w poprzednim wątku z dźwiękiem nikt nie umiał pomóc no ale cóż, jak sobie poradzę to napisze jak teraz mam inny problem: mianowicie, jak uzyskać polskie znaki w konsoli z kodowaniem iso-8859-2 ???? Trzeba zainstalowac odpowiednie czcionki. TUTAJ sprawdź - u mnie działa. Tzn. pod warunkiem, ze mówimy o trybie tekstowym a nie o emulatorach trybu tekstowego jak konsole w KDE czy gnome-terminal w Gnome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jedrzej Napisano Wrzesień 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2004 nistety, podany wyżej sposób nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi